marți, 28 mai, 2024

Ar putea reveni restricțiile Covid-19? Medicul Cristian Oancea: „Masca ajută să-i protejăm pe cei dragi!”

În condițiile în care numărul de cazuri a crescut în România, în ultima perioadă, există ar putea reveni restricțiile Covid-19. Medicul Cristian Oancea a precizat că toate persoanele care au simptome de răceală sau Covid-19 să nu apeleze la antibiotice. Mai mult, acesta a menționat că noul coronavirus are deja trei mutaţii.

Ar putea reveni restricțiile Covid-19

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că în prezent, în România, este un nou val de coronavirus cu trei mutaţii, dar a subliniat că în general cazurile de infectări sunt forme uşoare și nu necesită internare în spital. Mai mult, medicul a transmis că oamenii care au simptome de răceală ar trebui să poarte mască.

”Avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutaţii selective, trei la număr şi indiferent cums e numesc, toate aceste mutaţii fac un tablou simptomatic uşor, adică e ca şi cum am avea nişte pneumonii virale foarte uşoare. Ceea ce este foarte important de ţinut minte, dacă avem simptome de răceală, de gripă, e posibil să fie şi o subvariantă de omicron, această SARS-CoV-2. De aceea, să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice“, a spus Cristian Oancea.

Medicul a adăugat că în cazul pneumoniilor virale se recomandă folosirea întâi a tratamentului simptomatic.

„Este foarte important pentru că vorbim de pneumonii virale şi să încercăm tratamentul simptomatic. Dacă tratamentul simptomatic nu vedem că în mod clinic nu ne simţim bine, abia atunci să apelăm la ajutorul medicului de familie sau la ajutorul specialiştilor”, a mai zis medicul.

Cristian Oancea: „Dacă ieșim în colectivitate, ar trebui să purtăm mască!“

Medicul a spus că este foarte greu să-și dea seama cineva dacă are sau nu COVID-19 deoarece multe persoane au diferite alergii în această perioadă.

„Este greu de spus dacă cineva are sau COVID-19. Avem persoane alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei  cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele uşoare, banale, cu prurit nazal, adică să ne acordă puţin nasul, să avem nişte strănuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatură. Dar cert este că până în acest moment şi deja de o lună, o lună jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care să fie internat pe terapie intensivă, adică locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienţi, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranţă că îl vom depăşi rapid şi cu bine“, a explicat medicul.

Cristian Oancea a vorbit și despre virusurile de sezon.

„Circulă şi virusuri de sezon la care trebuie să fim atenţi. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm. Cert este că dacă suntem răciţi şi avem simptome de această răceală, viroză, de infecţie respiratorie, să nu ne grăbim să ieşim în colectivitate. Sau dacă ieşim să purtăm totuşi o mască, sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una- două zile de stat într-un mediu mai, să spunem aşa, termic, controlat, ne-ar face şi bine nouă şi ne ajută să nu diseminăm boala mai departe. Atunci cât suntem răciţi, ar trebui să ne minimalizăm ieşitul în societate, să purtăm o mască trebuie să învăţăm şi noi de la persoane cum ar fi de exemplu, asiaticii, când suferă de infecţii respiratorii, imediat îşi pun mască. Masca n-a omorât pe nimeni, ba chiar, dimpotrivă, ne ajută să ne revenim mai repede şi să-i protejăm pe cei dragi.”, a menționat Cristian Oancea.

Astfel, în condițiile în care numărul de cazuri a crescut în România, în ultima perioadă, există ar putea reveni restricțiile Covid-19.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.