duminică, 3 decembrie, 2023

Bombardarea spitalului din Gaza, sămânță de scandal. Israelienii și militanții Hamas se bat în fake-news-uri!

Spitalul El-Ahli, din Gaza, a fost bombardat marți seară. Bombardarea spitalului din Gaza a devenit rapid sămânță de scandal între cele două tabere. Imediat, israelienii și militanții Hamas s-au acuzat reciproc de bombardarea spitalului.

Bombardarea spitalului din Gaza, sămânță de scandal

Singurul fapt care este veridic, deocamdată, este că Spitalul El-Ahli, din Gaza, a fost bombardat și că au murit câteva sute de persoane. Cifrele morților diferă de la o televiziune la alta, în funcție de apropierea de Israel sau de Hamas.

Așa cum am mai spus, conflictul dintre Israel și militanții Hamas, din Fâșia Gaza, a depășit faza unui conflict armat, lupta ducându-se mai mult la televizor și pe rețelele de socializare, pentru a stârni cât mai multă emoție și pentru a atrage susținători.

Le fel au stat lucrurile și după bombardarea spitalului. Primii care au dat informația au fost reprezentanții Hamas: israelienii au bombardat spitalul! Informația s-a rostogolit pe rețele de socializare imediat, iar musulmanii din mai multe țări arabe au ieșit să protesteze, țintele fiind în principal ambasadele israeliene din acele țări.

Nimeni nu a stat să verifice dacă informația este corectă. Oamenii au acționat emoțional când au auzit că 500 de oameni aflați în spital și în preajma acestuia au fost uciși.

Ulterior, televiziunile israeliene au dat imagini în care se vede cum o rachetă trasă din Fâșia Gaza are o traiectorie greșită și lovește o clădire, ce s-ar fi putut afla în zona spitalului. Oficialii israelieni au susținut că atacul ar fi fost lansat de Jihadul Islamist.

Liderii lumii arabe au reacționat și ei rapid, acuzând atacul atroce lansat de israelieni. Mai mult, Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, a declarat trei zile de doliu și s-a retras de la un summit planificat în Iordania, unde urma să se întâlnească cu lideri din SUA și alte state arabe pentru a discuta despre criză.

Lupta pe dezinformare

Reacțiile venite după bombardarea spitalului din Faza nu s-au bazat pe niște informații corecte, dezinformarea jucând un rol important.

Hananya Naftali, fostul ofițer de media digitală al Israelului, a postat pe rețelele sociale imagini care ar fi arătat că racheta are a lovit spitalul ar fi fost trasă din Gaza. Ulterior, Naftali a șters postarea.

De pe un cont care se prezinta ca fiind a unui jurnalist de la Al Jazeera se anunța că „racheta care a lovit spitalul a fost trasă din Gaza”. Ulterior, s-a dovedit a fi un cont fals.

De partea cealaltă, pe mai multe conturi pro Hamas au apărut mai multe postări cu bucăți din racheta „care a lovit spitalul din Gaza“ ca fiind ale unei rachete israeliene. După câteva zeci de minute s-a demonstrat că de fapt filmările erau mai vechi, după un bombardament asumat de Israel. Într-adevăr racheta purta însemnele Forțelor de Apărare Israelului (IDF), doar că filmarea era din iulie 2022.

Așa cum era de așteptat, bombardarea spitalului din Gaza a devenit o nouă sămânță de scandal, israelienii și militanții din Gaza acuzându-se reciproc de acest gest reprobabil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.