joi, 23 mai, 2024

Când vor primi românii cardurile de energie. Cine beneficiază de 1.400 lei din partea Guvernului

Guvernul României va acorda un ajutor financiar pentru plata facturilor la energie. În aceste context, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat când vor primi românii cardurile de energie.

Astfel, pensionarii cu pensii sub 2.000 lei şi persoanele cu handicap, cele care au o situaţie financiară dificilă vor primi un ajutor de 1.400 lei/ an, a anunţat ministrul Marcel Bolos.

”Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile. Este o măsură luată pentru a contribui în mod real și direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile”, a spus Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Reamintim faptul că aceste categorii de persoane primesc și vouchere sociale pentru alimente în valoare de 1.500 lei pe an.

Când vor primi românii cardurile de energie. Ministerul Investiţiilor a făcut anunţul

În acest an, pensionarii ce au un venit de sub 2.000 lei şi persoanele vulnerabile vor primi în două transe egale un ajutor din partea statului. Cei 1.400 lei acordaţi vor fi folosiţi pentru plata facturilor la energie. Cardurile de energie vor fi distribuite de angajaţii Companiei Poşta Română începând din luna februarie.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că cei 700 de lei vor fi transferaţi de două ori pe an, din fonduri europene.

Lista beneficiarilor români va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar cardurile vor fi emise şi distribuite pentru 2,8 milioane de gospodarii.

„Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedură este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Oficialii afirmă că din luna octombrie, plafonul ar putea fi extins de la 2.000 lei la 3.000 lei, astfel ca ajutorul pentru energie să fie acordat pentru cinci milioane de români.

Vă aducem aminte că Executivul acordă un sprijin financiar și femeilor cu posibilități reduse care vor deveni mame în 2023.

Când sunt virate tranșele de bani pentru ajutorul de energie

Beneficiarii ajutorului de energie vor primi cardurile în perioada 1-28 februarie. Primă plată se va efectua începând cu 1 martie, iar cea de-a doua tranșă în intervalul 1-30 septembrie.

Important de menţionat este faptul că ajutorul pentru energie are forma unui cârd emis pe suport de hârtie. Românii îşi vor putea plăti parţial sau în totalitate facturile la: electricitate, gaz, energie termică în ssitem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, pelete sau alte materiale de încălzire. Cu aceste carduri se pot efectua maximum 8 plati pe loc de consum, pe durata programului de sprijin.

Guvernul a anunţat că românii îşi pot plăti facturi curente sau restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează, la finalul anului.

Cetăţenii au fost înştiinţaţi că banii nu pot fi retraşi de pe cardurile de energie, donaţi sau vânduţi. Scopul exclusiv este cel de achitare a facturilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite