Veste bună pentru femeile care devin mame în 2023. Mămicile vor primi un ajutor financiar din partea Guvernului. Prin programul „Trusoul nou-născutului” se va acorda suma de 2.000 lei sub forma unui tichet social.
Ajutorul nu se poate folosi doar prin intermediul unui card bancar, nefiind posibilă retragerea banilor.
Femeile care devin mame în 2023 vor primi 2000 lei prin programul „Trusoul nou-născutului”
Guvernul României aloca prin Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate un sprijin financiar femeilor care aleg să devină mame în anul 2023. Astfel, femeile care vor naşte un copil anul acesta vor putea accesa un ajutor financiar în valoare de 2.000 lei.
Banii sunt obţinuţi prin programul ”Trusoul nou-născutului” şi vor putea fi utlizati pentru achiziţionarea unor produse de îngrijire a bebeluşului, scutece, articole sanitare şi medicale atât pentru mama, cât şi pentru copil.
De asemenea, suma va putea fi folosită şi pentru cumpărarea de articole vestimentare.
Cine beneficiază de acest ajutor financiar
Astfel, beneficiarele ajutorului sunt mamele care nu au venituri sau câştiga extrem de puţin, victime ale violenţei domestice, dar şi minore. Statul roman a precizat că limita maximă a acestui ajutor este de 12 milioane de euro.
Important de precizat este faptul că ajutorul este acordat exclusiv sub forma unui tichet social pe suport electronic şi poate fi utilizat doar pe teritoriul României.
Potrivit Executivului, OUG 113/2022 arata că „beneficiază de acest ajutor financiar mamele:
– cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
– care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
cu dizabilități;
– care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
– care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
minore;
– provenite din zona conflictului armat din Ucraina”.
Ce drepturi au mămicile în România
O femeie din România trebuie să ştie că dacă doreşte să devină mămica are mai multe drepturi, printre care:
– indemnizaţia de creştere a copilului: care în anul 2022 era între 1.250 lei și 8.500 lei în funcţie de salariu;
– protecţie la locul de muncă: reducerea programului de muncă, concediu pentru risc maternal;
– concediu: 126 de zile de concediu medical, dintre care 42 de zile după naştere;
– bonusuri;
– venituri salariale, dacă pe perioada de creştere a copilului mămica lucrează;
– stimulentul de inserţie: pentru mamele cu copii de 3, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu dizabilităţi;
– asigurare medicală;
– protecţie împotriva concedierii.
România, în topul țărilor cu mame minore
Din nefericire, conform statisticilor, România are aproximativ 45 la sută din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană.
În ceea ce privește distribuția pe județe a nașterilor la mame cu vârsta sub 15 ani, potrivit datelor definitive INS pentru 2020, pe primele locuri se situează: Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52), Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26),
Constanța (24), Satu Mare (23) și Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).
De asemenea, 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină.
Astfel, femeile care devin mame în 2023 vor primi un ajutor de la stat prin care pot cumpăra scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru nou-născut.