miercuri, 17 aprilie, 2024

Iată când intră banii pentru voucherele sociale. Românii vor primi 1.500 lei în anul 2023

Banii pentru voucherele sociale se vor da şi în acest an pentru românii care au o situaţie precară. Prima tranșă în acest an va fi virata în luna martie, din cauza unor probleme întâmpinate de Guvern.

Cardurile de alimente vor fi încărcate cu suma de 250 lei o dată la două luni, în 6 tranșe.

Banii pentru voucherele sociale, viraţi în martie. Prima tranșă are întârzieri

Românii care îndeplinesc o serie de criterii eligibile vor primi din partea Cabinetului condus de premierul Nicolae Ciucă un ajutor financiar. Persoanele care nu au o situaţie materială bună vor beneficia de 1.500 lei, în anul 2023.

Prin intermediul programului „Sprijin pentru România”, Guvernul va acorda în 6 tranşe, un ajutor de 250 lei, o dată la două luni. Însă, începutul de an vine cu probleme pentru românii care beneficiază de aceste carduri pentru alimente.

Executivul a anunţat o întârziere a primei tranşe, din cauza unor probleme. Astfel, cetăţenii aflaţi în nevoie vor primi cei 500 lei tocmai în lună martie (fiind doua tranșe).

Carduri pentru energie

De asemenea, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ajutorul pentru energie. Reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene au menţionat faptul că prima tranșă este de 700 de lei din cei 1400 și se va primi în luna februarie. Totodată, cea de-a doua tranșă va fi primită din partea Guvernului României în luna septembrie.

Important de precizat este faptul că aceste carduri de energie vor fi distribuite cetăţenilor prin intermediul postaşilor. Angajaţii Poștei Române sunt nemulţumiţi de această decizie deoarece nu ştiu să le utilizeze. Directorul companiei a transmis că factorii vor merge la training.

„Noi am pregătit echipe de training la nivel central, care urmează să ducă mai departe felul în care se desfășoară citirea în sine, odată ce lucrurile evoluează. Există o pregătire la nivel național, după aceea la nivel de sucursale, la nivel de OJP și ulterior la nivel de oficiu poștal. Toată această pregătire ar trebui să dureze două săptămâni și noi intenționăm să o începem la 1 februarie, atunci când normele sunt clare, atunci când procedurile sunt clare”, a declarat Valentin Ştefan, directorul Poştei Române.

Vă aducem aminte că în edițiile anterioare s-a discutat ce salariu are un poștaș.

Românii care beneficiază de ajutoarele sociale

Pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului român, cetăţenii trebuie să îndeplinească nişte criterii de eligibilitate. Pensionarii trebuie să aibă un venit lunar propriu mai mic sau egal cu 1.500 lei. De asemenea, în acest caz sunt incluşi şi românii care au un handicap grav mediu sau accentuat.

De asemenea, familiile cu cel puțin doi copii aflaţi în întreținere cu venituri mai mici sau egale cu 600 de lei lunar / membru vor obţine acești bani. Altă categorie de beneficiari este cea a persoanelor care nu au adăpost sau familie. Cetăţenii aceştia au dreptul la ajutor social în condițiile Legii nr. 416/2001 care face referire la minimul garantat cu schimbările și completările ulterioare ale legii, vor primi acești bani.

Totodată, ajutorul de 500 de lei va fi acordat preșcolarilor și elevilor din mediile defavorizare pentru achiziția de rechizite și îmbrăcăminte. Nu în ultimul rând, femeile care vor deveni mame în acest an vor primi un tichet social în valoare de 2.000 de lei, la maxim 3 luni de la naștere.

În acest context, Guvernul are în vedere şi acordarea unor bani pentru vouchere sociale destinate persoanelor din medii sociale vulnerabile pentru achiziția de electrocasnice, în valoare de 4.000 de lei. Decizia nu este oficială în prezent.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite