duminică, 3 martie, 2024

Un român a primit o factură la gaz de 7.000 de euro: Facem baie cu apă rece

Un român din Italia a rămas șocat în momentul în care a primit o factură la gaz de 7.000 de euro. Pățania conaționalului a apărut pentru prima oară în presa din Italia. Acesta a spus că, după primirea facturii, el și copiii săi au început să facă baie cu apă rece și să stea în frig.

Contextul este și mai dubios pentru că în ultima lună, datorită unei ierni mai blânzi, prețul gazelor naturale a scăzut la un nivel asemănător verii trecute.

Un român a primit o factură la gaz de 7.000 de euro

Românul este stabilit în Italia și locuiește în Zero Brânco din provincia Treviso și este ”fericitul” posesor a unei facturi la gaz de 7.000 de euro. După ce a primit teribila factură, compania de furnizare a gazelor naturale le-a întrerupt și alimentarea. Din aceste considerente, românul mărturisește că de o săptămână, el și copiii săi se spală cu apă rece, dorm îmbrăcați și nici nu au posibilitatea să gătească:

”Ne-a sosit o factură de aproape 7.000 de euro și ne-au întrerupt gazul. Copiii mei se spală de o săptămână cu apă rece și dorm îmbrăcați pentru a se proteja de temperaturile reci. Nici nu putem găti, cumpărăm mâncare gata preparată de la supermarket. Nu mai suportăm, cerem ajutor!”, se plânge românul jurnaliștilor de la Il Gazzettino, conform 3dots.ro

În vârstă de 47 de ani, bărbatul lucrează în construcții, iar soția sa conduce o patiserie.Cei doi au trei copii: Andrei în vârstă de 22 de ani ce lucrează cu mama sa și locuiește singur, Luca Edward în vârstă de 12 ani și Dea Maria ce are 10 ani. În urmă cu o săptămână, furnizarea cu gaze naturale i-a fost întreruptă brusc. Ulterior, aceștia au sunat la furnizor pentru a le cere socoteală asupra problemelor apărute. Nu mică le-a fost mirarea când furnizorul le-a transmis că au de plată 6.914,35 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 1.510 metri cubi de gaz pe care i-ar fi consumat în doar 47 de zile.

Plăteau aproximativ 400 de euro pe lună

Suma pe care au avut-o de plătit este una extrem de mare dacă e să ținem cont că cuplul plătea aproximativ 200 de euro la două săptămâni. Cuplul deține un apartament cu trei camere și o bucătărie. Bărbatul le-a mărturisit jurnaliștilor că inițial, furnizorul de gaze naturale le-a transmis că au oprit alimentarea pentru că aveau o restanță de 123 de euro. Bărbatul a plătit instant suma solicitată și a trimis chitanța:

”La început mi-au spus că au deconectat gazul pentru că nu s-a plătit o factură restantă de 123 de euro. Una care nu mi-a sosit niciodată. Am efectuat imediat plata și le-am trimis chitanța. În acel moment, mi-au spus că exista o a doua factură restantă și neachitată, în valoare de 175 de euro. Nici aia nu a ajuns niciodată la noi.
După a doua plată am crezut că am rezolvat drama. Persoana de contact mi-a spus însă că mai era o altă factură, de aproape 7.000 de euro, cu termen de plată pe 20 ianuarie. Și că până nu se plătește, nu ne vor deschide gazul”, explică românul

Bărbatul se întreabă cum este posibil să consume 1.510 metri cubi de gaz în doar 47 de zile. Acesta le-a cerut explicații celor din companie. La rândul lor, angajații furnizorului de gaze naturale i-au transmis că contorul care înregistra consumul a fost defect o perioadă de timp, iar după ce și-a revenit, i-a furnizat un consum de 7.000 de euro, după o recalculare. Marian a transmis faptul că i s-a cerut plata în rate, dar a refuzat-o pentru că el consideră că nu poate consuma o asemenea cantitate de gaze în atâtea zile.

” Aparatul este conectat și la contorul vecinului, care nu a avut probleme. Și chiar dacă ar fi real consumul, care ar fi o regularizare a consumului de pe anii din urmă, nu e corect să plătesc la costurile de azi. Dar e eroarea lor, ei trebuie să o rezolve. Mi-au spus chiar că în ultimul an am primit facturi de zero euro, dar nu este adevărat”, mai spune românul.

Furnizorul de gaze naturale a transmis un punct de vedere în care susține că factura de 7.000 de euro este cauzată de regularizarea consumului efectiv începând cu ianuarie 2021.

În ceea ce privește următoarea factură de 6.914,35 euro, Liquigas a constatat că această sumă corespunde regularizării consumului efectiv începând cu ianuarie 2021. Înțelegând pe deplin situația dificilă, Liquigas a transmis prompt disponibilitatea de a accepta plata în rate a sumei datorate.”, au adăugat reprezentanții companiei Liquigas.

Așadar, vom vedea dacă românul va plăti factura la gaz în valoare de 7.000 de euro sau îi va acționa în judecată pe reprezentanții companiei italiene. Una peste alta, este absolut ireal cum companiile își bat joc de oameni, într-un context și așa dificil din punct de vedere economic.

 

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite