marți, 14 ianuarie, 2025

Care sunt simptomele litiazei biliare? Prof. dr. Eugen Târcoveanu: „Este dată de prezența unor calculi în vezica biliară” – VIDEO

Litiaza biliară este, de cele mai multe ori, asimptomatică în perioada de debut. Cu timpul, însă, pot apărea numeroase simptome, care determină pacientul să solicite ajutorul medicilor. Iată cum definește litiaza biliară prof. dr. Eugen Târcoveanu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ” Gr. T. Popa” Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Litiaza biliară constă în procesul de alcătuire a calculilor (pietrelor) în interiorul vezicii biliare, proces des întâlnit la femeile trecute de 40 de ani, care au un istoric familial al acestei patologii. Boala apare, de asemenea, și din cauza sedentarismului, a sarcinii, a obezității, a pierderii rapide în greutate, a dietei bogate în grăsimi fără aport optim de fibre alimentare și a administrării de medicamente hormonale în scop contraceptiv.

Diagnosticul de litiază biliară este stabilit în urma unui examen clinic, însoțit de investigații paraclinice, cum sunt: ecografia abdominală, tomografia computerizată CT scan sau rezonanța magnetică nucleară de abdomen, scintigrafia hepato-biliară și colangiopancreatografia retrogradă endoscopică ERCP (poate evidenția și extrage calculii biliari).

Care sunt simptomele litiazei biliare? Iată explicația prof. dr. Eugen Târcoveanu

Litiaza biliară este o afecțiune generată de prezența unor calculi în vezica biliară. Aceștia pot da o serie de simptome supărătoare, cum ar fi: greață, vărsături, durere epigastrică sau la nivelul hipocondrului drept, care iradiază posterior, distensie abdominală, febră, transpirații și icter sclero-tegumentar.

Din nefericire, în caz de litiază biliară, pietrele de la fiere pot determina blocarea ductului pancreatic, fapt pentru care pancreasul se inflamează, ducând la pancreatită. Aceasta declanșează o durere abdominală intensă și persistentă, lucru ce necesită spitalizare. În ceea ce îi privește pe pacienții cu diabet, dacă suferă o complicație din cauza litiazei biliare, prezintă risc de mortalitate.

„Această litiază este dată de prezența unor calculi în vezicula biliară. Toată regiunea hepato-bilio-pancreatică este interconectată, adică o piatră poate să afecteze pancreasul, căile biliare și ficatul în timp. Majoritatea cazurilor sunt după o anumită vârstă. Deci cu cât înaintăm în vârstă, procentul ăla de 12% se dublează. După 45 de ani, mai exact, și cu cât înaintăm se mai adaugă niște cifre. La vârsta asta, bolnavii au mai multe boli. Sunt unii care au diabet zaharat, iar dacă ei fac o complicație, riscul de mortalitate există. Deci 0,1-0,2% este mortalitatea după intervențiile pe colecist.”, a declarat medicul Eugen Târcoveanu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Litiaza biliară și complicațiile sale

Evoluția bolii ține de fiecare pacient în parte. Deși, de cele mai multe ori, litiaza biliară cunoaște o evoluție bună, se poate întâmpla să aibă și o evoluție nefavorabilă, generându-i pacientului complicații grave. Cele mai întâlnite complicații sunt determinate de migrarea calculilor și de obstrucția căilor biliare, patologie ce poartă numele de colecistită acută (inflamarea vezicii biliare).

De asemenea, destul de gravă este angiocolita, afecțiune ce presupune infecția bilei, ca urmare a blocării scurgerii sale. O altă complicație este pancreatita, care constă în inflamația pancreasului, din cauza blocării canalului comun de eliminare a bilei.

„Prin ce se moare? Prin colecistită acută, care este zgomotoasă. Adică are semne care obligă bolnavul să vină în spital. Dar el trebuie să vină mai repede, aici e problema. El vine la spital când trebuie să stea în pat, noțiunea de spital este legată de pat. Dar pentru asta trebuie să treacă printr-o lungă perioadă de istorie a litiazei.”, a mai spus medicul Eugen Târcoveanu, pentru BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite