Tot mai multe persoane se întreabă cât de important este vaccinul BCG. Ei bine, descoperiți, în rândurile următoare, care este rolul acestui vaccin și de ce se administrează imediat după naștere.
Vaccinul BCG (numit după bacilul Calmette-Guérin) este un vaccin folosit, de regulă, pentru prevenirea tuberculozei. În țările în care tuberculoza sau lepra sunt endemice, se recomandă o singură doză pentru sugarii sănătoși și trebuie administrată cât mai curând posibil după naștere. În ceea ce privește copiii cu HIV/SIDA, aceștia nu trebuie vaccinați. În zonele în care tuberculoza este neobișnuită, de obicei sunt vaccinați doar bebelușii cu risc ridicat, iar cei cu suspiciune de tuberculoză sunt testați și tratați. În plus, pot fi vaccinați și adulții care nu au TBC și care nu au fost vaccinați anterior, dar care au o expunere frecventă la TBC rezistentă la medicamente.
Un lucru pe care puțini oameni îl știu este că vaccinul BCG este uneori folosit pentru a trata cancerul vezicii urinare.
Cât de important este vaccinul BCG? Prof. dr. Traian Mihăescu: „Este bun pentru că previne formele grave de îmbolnăvire”
Prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, susține că vaccinul BCG este extrem de folositor, deoarece previne formele grave de îmbolnăvire. Vaccinul BCG este folosit pentru imunizarea activă împotriva tuberculozei. Serul este administrat începând cu cea de-a patra zi după naștere, intradermic.
Potrivit a numeroase studii, s-a demonstrat că vaccinul BCG scade riscul dezvoltării unei infecții tuberculozice cu aproximativ 50%. Mai mult decât atât, s-a arătat că vaccinul scade riscul de infecții cu 19-20% și reduce evoluția unei infecții latente spre una activă cu aproximativ 71%. Cu toate acestea, există variații în privința eficacității sale în diferite zone ale globului pământesc, din cauza diferenței genetice a persoanelor, a mediilor și a condițiilor de pregătire a vaccinului în laborator.
Vaccinul este extrem de important în cazul profilaxiei tuberculozei miliare și a meningitei tuberculozice și este folosit, chiar și în statele în care eficacitatea asupra tuberculozei pulmonare este neînsemnată.
„Vaccinul BCG e vechi de aproape 100 de ani. Este bun pentru că previne formele grave de îmbolnăvire. Atâta vreme cât avem așa de multe, atâta vreme cât găsim cazuri la grădiniță, găsim cazuri la asistente medicale, care se ocupă de copii, sigur că acești copii trebuie protejați de formele grave, meningita tuberculoasă, nu previne infecția tuberculoasă. Durata de prevenție nu este foarte mare, multe țări au renunțat la vaccinarea BCG, dar condițiile epidemiologice la noi impun ca persistența vaccinării. Ați văzut că vaccinarea BCG dă și niște lucruri colaterale, a dat o creștere a rezistenței față de infecția cu SARS-CoV-2, cu certitudine. Dar este un vaccin care va fi modificat și au fost investiții făcute în ultimul an.”, a declarat prof. dr Traian Mihăescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Care sunt efectele adverse ale vaccinului BCG?
Ca și cazul altor medicamente injectabile, vaccinul BCG poate provoca durere și iritație la locul injectării. Se administrează intradermic, dar atunci când este injectat subcutanat, există riscul de apariție a infecției și de deplasare la ganglionii limfatici din apropiere, ceea ce poate duce la adenopatie (uneori necesitând aspirația de puroi).
Vaccinul BCG nu trebuie administrat pacienților imunocompromiși (cum ar fi SIDA). Acest lucru poate fi explicat prin faptul că poate provoca infecții diseminate grave, uneori fatale. Frecvența acestui efect este de aproximativ 1 la 1 milion de doze. Din 2007, Organizația Mondială a Sănătății nu mai recomandă acest vaccin pentru nou-născuții infectați cu HIV, din cauza riscului de infecție diseminată, chiar și la risc crescut de expunere la tuberculoză.