Un caz mai puțin obișnuit s-a înregistrat la Maternitatea Botoșani, acolo unde a avut loc o naștere ușor diferită. O gravidă a născut un bebeluș microsom. Tânăra mămică, în vârstă de 19 ani, a născut un bebeluș care cântărește doar 690 de grame.
O gravidă a născut un bebeluș microsom: Bebelușul avea doar 690 de grame
O tânără în vârstă de 19 ani, din Iași, a născut la Maternitatea din Botoșani un bebeluș microsom. Acesta cântărește doar 690 de grame.
Mama se afla în săptămâna a 28-a de sarcină, adică doar puțin peste limita la care se face avort. Aflată în vizită la Botoșani, aceasta s-a simțit rău, așa că a ajuns la spital, unde a și născut.
Bebelușul a fost imediat preluat de medicii neonatologi, intubat și ventilat chiar din sala de nașteri.
„Bebelușul a avut scor Apgar 2 la un minut și 4 la cinci minute. Era instabil pe aparatul de ventilație, necesitând ventilare cu presiune pozitivă cu mască și balon. A fost direcționat cu o ambulanță cu medic la Maternitatea Suceava”, a declarat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, șefa secției Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani.
Tânăra mămică și micuțul au fost dus de urgență la un spital din Suceava, pentru că limita dintre viață și moarte este foarte fină în cazul lui. Unitatea medicală din Suceava este de rang superior celei din Botoșani, și poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii și medicației.
O ambulanță cu medic din cadrul SJA Botoșani l-a transportat pe micuț la Suceava, medicii neonatologi din județul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte și să supraviețuiască.
Ce este microsomia
Anul trecut, Ionela Frunză a născut un bebeluș microsom. Fiica sa a venit pe lume, la data de 25 februarie 2022, cu greutatea de 600 de grame. un an de la naștere, Ionela poate spune în sfârșit că micuța este bine.
Ionela Frunză a fost nevoită să nască în regim de urgență, după numai 25 de săptămâni de sarcină. Bebelușul, o fetiță care se numește Mia, a cântărit la naștere doar 600 de grame. La data de 5 mai ajunsese cu greu la 1,2 kilograme. Pentru a lua în greutate a fost nevoie de îngrijiri în secția de terapie intensivă neonatală a spitalului „Cesare Arrigo”, unde a fost ținută în incubator. Secția a fost ulterior transferată la spitalul Santi Antonio e Biagio.
„A fost externată definitiv pe 17 iunie, așa că ultimele zece zile de internare și le-a petrecut la Santi Antonio e Biagio”, a povestit Ionela.
După o perioadă lungă și foarte dificilă, mama și fiica sa au mers în sfârșit acasă. Cu toate acestea, Mia mai are de rezolvat mici probleme cauzate de nașterea prematură, însă cel mai important este că a reușit să le depășească pe cele dificile.
Microsomia este o stare caracterizată printr-o statură corporală de dimensiuni reduse în mod global, păstrându-se proporționalitatea diferitelor segmente, conform dicționarului medical. În mod normal, la naștere, bebelușii născuți la termen cântăresc între 2,5 kg și 4 kg, în timp ce aceia cu microsomie au sub 2,5 kg.
Există mai multe motive pentru care un bebeluș poate fi microsom, cum ar fi o naștere prematură, o sarcină complicată sau o problemă cu placentă.
Astfel, un caz mai puțin obișnuit s-a înregistrat la Maternitatea Botoșani, acolo unde a avut loc o naștere ușor diferită. O gravidă a născut un bebeluș microsom.