Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce este smerenia. Iată ce trebuie să facă un adevărat creștin în concepția îndrăgitului duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.
Smerenia nu este doar o virtute, ci reprezintă un înțeles mai presus de fire, pe care numai luminarea și strălucirea harului dumnezeiesc poate să o întruchipeze. Smerenia este, potrivit oamenilor bisericii, icoana și chipul însușirilor dumnezeiești. Ea a fost numită adesea podoabă a dumnezeirii, deoarece este considerată ca fiind pecetea celui desăvârșit, care a făcut totul pentru Dumnezeu.
Ce este smerenia? Părintele Calistrat Chifan: „ Smerenia este un act divin, pe care doar Hristos l-a avut, pentru că de aceea era și sfânt”
Părintele Calistrat susține că starea de smerenie nu poate fi dobândită, decât cu lumina venită din partea lui Dumnezeu. Aceasta constituie doar un act divin, pe care doar Iisus Hristos l-a avut. Cu alte cuvinte, smerenia este un act autentic, care pleacă din inima credinciosului și care este legat invers proporțional de sfințenie.
Potrivit duhovnicului, o persoană smerită este modestă, omenoasă, prietenoasă și evlavioasă, dar nu într-un mod ostentativ.
„Avem trei temelii de netrecut, care nu aparțin nouă, ci Duhului Sfânt. Starea de smerenie autentică n-o dobândești, decât când te luminează Dumnezeu. Dacă eu îmi iau o haină ruptă și o peticesc sau mă dau cu tăciune pe față, sau umblu cu capul în jos, sau pun o haină din aia rufoasă pe mine, nu sunt smerit. Aia e o poză, e o fotografie, e o caricatură. Smerenia este un act divin, pe care doar Hristos l-a avut, pentru că de aceea era și sfânt. El spune: „Cine mă vădește pe mine de păcat?”
Deci smerenia este un act autentic, care pleacă din inima ta și este legat invers proporțional de sfințenie. Cu cât ești mai smerit, cu atâta ești mai sfânt, te ascultă Dumnezeu. Deci cu cât ești mai modest, cu cât ești mai omenos, cu cât ești mai prietenos, cu cât ești mai evlavios, dar nu afișat.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Noi câteodată epatăm, facem ori cruci prea mari, ori ne închinăm prea mult prin biserică”
Părintele Calistrat a adăugat că oamenii din ziua de azi, mai exact cei care vin la Biserică, tind să epateze și să se îndepărteze de starea de smerenie. Ei fac fie cruci prea mari, fie se închină prea mult, fie scot în evidență faptul că postesc, lucruri pe care nu ar trebui să le facă un adevărat credincios.
„Noi, în general, în ortodoxie căutăm să scoatem în evidență lucrul ăsta. Ne punem și o icoană frumoasă poate la vedere în casă. Bine, e dreptul nostru, e casa noastră și facem ce vrem. Poate ne luăm o haină specială când mergem la biserică, să arătăm că-i cernită. Firesc că ai nevoie de o costumație adecvată în lăcașul de cult, nu te duci ca la serată, nu te duci ca la bal, nu te duci ca la restaurant, nu te duci ca la o petrecere sau ca la o sindrofie, te duci mult mai altfel. Și atunci noi câteodată epatăm, facem ori cruci prea mari, ori ne închinăm prea mult prin biserică, ori vrem să scoatem în evidență când postim, ori vrem să scoatem în evidență când ne rugăm. Nu-i nevoie! Lucrurile astea trebuie să fie atât de discrete și trebuie să fie atât de fine în viața omului, încât ele să curgă din firescul normal.
Dacă te-ai sculat dimineața și la 9 ți-ai luat agheasma și anafura, trebuie să fie un obicei. Tu, discret, te-ai strecurat pe lângă sticla de agheasmă, ai luat o guriță de anafură, ai luat o bucățică de anafură și te-ai făcut creștin, fără să știe nimeni. Ai trecut pe lângă sticluța cu ulei de la Sfântul Maslu, pui pe o bucățică de pâine câteva picături, ai mâncat, te-ai spălat pe față, te-ai dus, ai zis o rugăciune discret și gata.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.