miercuri, 24 iulie, 2024

Pâine franțuzească. Prin ce se deosebești gătitul acesteia?

Pâinea franțuzească nu este altceva decât obișnuita baghetă albă, coaptă din cea mai bună făină, cu un miez suplu și parfumat și o crustă aurie și crocantă. Se servește de obicei cu sandvișuri la micul dejun sau la prânz cu o salată de legume.

Tehnologia preparării sale diferă de cea a pâinii românești. Pâinea franțuzească este crocantă și poate fi coaptă în cuptor. Este bine să știi că această rețeta nu necesită abilități de gătit. Se poate servi cu orice fel de mâncare și este excelentă și pentru sandvișuri la micul dejun.

Pâine franțuzească. Rețetă explicată pas cu pas pentru un aluat pufos

Pentru a pregăti o pâine franțuzească este indicat să folosești făină de grâu în cantitate de 1 kg, apă aproximativ 625 ml, 16 gr de sare și 40 de gr de drojdie proaspătă. Procesul de gătire începe prin a se amesteca sarea cu făina și drojdia. Se toarnă jumătate din făină într-un castron mare, apoi jumătate din apă, după care se adaugă restul de făină și apă în aceeași ordine.

Se încorporează drojdia cu mâinile și se frământă aluatul. Adăugați mai multă făină sau apă, dacă este necesar, pentru a obține consistența potrivită. Se acoperă castronul cu aluatul cu folie alimentară și se lasă la crescut într-un loc cald. De asemenea, bucătarii învelesc castronul într-un prosop și îl pun pe o pernă de încălzire, dar chiar și fără pernă de încălzire aluatul se va dubla într-o oră.

Când aluatul a crescut, scoateți-l din castron și frământați bine pentru a vă asigura că nu există bule de aer. Faceți o bilă din aluat, veți întinde aluatul din partea de sus a mingii din exterior spre interior, astfel încât capetele să fie în partea de jos, în palma mâinii.

La ce temperatură trebuie coaptă pâinea? În cât timp aceasta este gata?

Se întinde hârtie de copt, se presară cu făină și se așază bila de aluat formată și se lasă să crească în tava de copt încă aproximativ o oră. Când aluatul a crescut a doua oară, se fac câteva crestături cu un cuțit și se dă la cuptor la o temperatura de 250 de grade, pentru 35-40 de minute, până când crusta devine aurie.

Este important ca cuptorul să fie pus pe un mod de încălzire simplu, fără ventilator, iar în partea de jos a cuptorului trebuie să se pună un recipient cu apă pentru a menține aerul umed. Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se pune pe grătar și se lasă așa aproximativ 3 ore până se termină, după care pâinea este gata de consum.

Drojdia uscată poate fi înlocuită cu drojdie proaspătă presată, pe baza unui raport de 1:3. Adică, pentru fiecare 1 gram de drojdie uscată necesară în rețetă, veți avea nevoie de 3 grame de drojdie proaspătă. Pregătiți-vă pentru posibilitatea că este posibil să aveți nevoie de mai multă sau mai puțină făină decât cea indicată în rețetă.

Nu vă ghidați după cantitatea de făină recomandată pentru a pregăti pâine franțuzească, ci după consistența dorită a aluatului. Pentru a evita greșelile, citiți despre făină și proprietățile sale. Este mai bine să folosiți apă filtrată sau îmbuteliată, care are un gust neutru. Totuși, dacă folosiți apă de la robinet, trebuie să știți că aceasta poate conferi o aromă caracteristică neplăcută mâncării.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite