sâmbătă, 12 octombrie, 2024

Ce este suflul sistolic? Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Este ceea ce se ascultă la stetoscop, atunci când copilul are un anumit defect” – VIDEO

Conf. univ. dr. Alina Costina Luca, șefa secției de cardiologie pediatrică a Spitalului de Copii „Sfânta Maria” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre suflul sistolic. În ce constă acesta și ce afecțiuni poate să ascundă?

Suflul sistolic reprezintă sunetul care se aude în puls, în momentul în care medicul ascultă bătăile inimii cu stetoscopul. De regulă, acel sunet al inimii ar trebui să fie în doi timpi, unul care arată închiderea valvelor atrioventriculare și altul care să indice închiderea valvei semilunare. Între acestea se află o pauză scurtă, cunoscută sub numele de sistolă și o pauză mai lungă, cunoscută de majoritatea oamenilor sub denumirea de diastolă.

Orice sunet care se aude în plus față de cele două constituie un suflu sistolic sau un suflu cardiac. Acesta nu reprezintă o afecțiune, ci un semnal, care permite medicului să pună un diagnostic corect în cazul unei afecțiuni cardiace.

Ce este suflul sistolic? Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Sunt șase grade ale suflului sistolic”

Potrivit medicului Alina Costina Luca, suflul sistolic este ceea ce se ascultă la stetoscop, atunci când copilul are un anumit defect. De precizat este că suflul sistolic poate fi organic, organo-funcțial și funcțional. În ceea ce privește suflurile sistolice organice, acestea constau în existența unei leziuni la nivelul sistemului valvular. De cele mai multe ori, este vorba despre o leziune congenitală, cum este cardiomiopatia hipertrofică , dar poate fi și o leziune dobândită.

De asemenea, suflurile sistolice organo-funcționale sunt determinate de dilatația cavităților cordului sau aparatului valvular în anumite boli ale inimii, cum ar fi insuficiența cardiacă sau hipertensiunea arterială.

În fine, suflurile sistolice funcționale prezintă cauze extracardiace, care măresc viteza fluxului sanguin de la nivelul inimii. Printre acestea se numără anemia, sarcina și hipertiroidismul.

„Acest suflu sistolic este ceea ce se ascultă la stetoscop, atunci când copilul are un anumit defect. Sunt șase grade ale suflului sistolic. Cele de gradul 1, 2, se ascultă mai greu, în general de gradul 2 pot fi și sufluri funcționale, fără să fie o malformație congenitală cardiacă în spate, dar tot ce este peste suflul de gradul 2 sunt malformații congenitale cardiace. Din păcate, unele din ele extrem de severe, cum am menționat. Ele, știți foarte bine, se împart în malformații congenitale cianogene, adică care se însoțesc de cianoză. Practic, copilul este vânăt din cap până în picioare sau care nu se însoțesc de cianoză, doar o cianoză perioronazală sau a extremităților. Adică în jurul guriței și a năsucului și a extremităților, ceea ce poate atrage atenția unui părinte.”, a declarat conf. univ. dr. Alina Costina Luca, pentru BZI LIVE.

Care sunt simptomele unei afecțiuni cardiace la copii? Conf. univ. dr. Alina Costina Luca: „Pe lângă suflul sistolic, ceea ce poate să atragă atenția unui părinte este faptul că copilul nu ia în greutate”

La copii, afecțiunile cardiace sunt dificil de depistat. Acestea pot fi foarte ușor confundate cu bolile gastroenterologice, cum sunt refluxul gastroesofagian sau gastrita. Însă, ceea ce le poate atrage atenția părinților este faptul că cel mic nu ia în greutate și în talie, prezintă dificultăți de alimentație, grețuri sau vărsături. În spatele acestor simptome se poate ascunde, de fapt, o afecțiune cardiacă.

„Pe lângă suflul sistolic, care a fost evidențiat de la naștere, a fost ascultat la naștere sau de medicul de familie, ceea ce poate să atragă atenția unui părinte este faptul că copilul nu ia în greutate. Deci o hipotrofie în creștere, hipotrofie staturo-ponderală spunem noi, nu ia în greutate și în talie. De asemenea, dificultățile de alimentație. Copilul nu se alimentează. De foarte multe ori, foarte multe din aceste dificultăți de alimentație sunt puse pe seama părții gastroenterologice. Că poate fi un reflux gastroesofagian, că poate fi o gastrită, dar, iată, că de fapt dificultățile de alimentație, grețurile, vărsăturile, pot ascunde o afecțiune cardiacă.”, a mai spus medicul Alina Costina Luca.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite