marți, 8 octombrie, 2024

Prof. univ. dr. Victor Costache, despre terapiile revoluționare pentru afecțiunile cardiovasculare: „Pacientul își va putea relua activitatea profesională, fără dureri, fără limitări” – VIDEO

Prof. univ. dr. Victor Costache, medic chirurg cardiovascular și fost ministru al Sănătății, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre terapiile revoluționare pentru afecțiunile cardiovasculare. Iată ce presupun acestea și când se implementează în toate spitalele din România.

Principalul organ al sistemului cardiovascular este inima. Aceasta pompează sângele oxigenat și încărcat cu substanțe nutritive către restul organelor, care lucrează neobosită și de care depind toate celulele corpului. La unii oameni, vârsta, stresul, factorii de mediu, stresul, viciile, dar și unele malformații lăsate netratate determină inima să dea semne de oboseală și să genereze diverse investigații și tratamente de specialitate. Tocmai de aceea, au apărut numeroase terapii revoluționare, care să vină în sprijinul pacienților ce suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Prof. univ. dr. Victor Costache, despre terapiile revoluționare pentru afecțiunile cardiovasculare: „Se elimină acea incizie destul de delaborantă și care necesita o recuperare îndelungată”

De-a lungul timpului, chirurgia cardiovasculară a cunoscut o evoluție considerabilă. Au apărut tehnici minim invazive, care pot ajuta pacientul să se recupereze mult mai rapid după o intervenție chirurgicală și care îl pot scăpa de durerile postoperatorii. Potrivit medicului Victor Costache, se rezolvă problema valvulară fie printr-o mică incizie în spațiul intercostal, în cadrul unei intervenții video asistate, endoscopice, fie printr-o mică incizie în zona inghinală, atunci când se realizează o procedură transcateter.

„Foarte important ca pacienții și publicul larg din țara noastră să înțeleagă că această specialitate, chirurgia cardiovasculară, s-a dezvoltat foarte mult. Au apărut aceste tehnici minim-invazive, deci practic orice operație pe valvele inimii, orice operație valvulară, se poate face cu o recuperare rapidă și fără dureri postoperatorii pentru pacienți. Practic nu se mai deschide deloc, se elimină acea incizie destul de delaborantă și care necesita o recuperare îndelungată. Se operează, se rezolvă problema valvulară fie printr-o mică incizie în spațiul intercostal, în cadrul unei intervenții video asistate, endoscopice, fie printr-o mică incizie în zona inghinală, atunci când vom realiza o procedură transcateter. Diferența este de la cer la pământ, din punct de vedere al urmărilor pentru pacienți și a durerilor postoperatorii și a numărului de zile, pe care pacienții îl petrec în spital. Astfel, pacienții intră și într-un circuit, într-un protocol de recuperare rapidă.”, a declarat prof. univ. dr. Victor Costache, la BZI LIVE.

Prof. univ. dr. Victor Costache: „Pacientul va sta câteva zile în spital, în loc de 10 zile sau două săptămâni și se va integra socio-profesional mult mai repede”

Printre beneficiile terapiilor revoluționare pentru bolile cardiovasculare se numără timpul redus de spitalizare și reluarea activităților profesionale mult mai repede, fără dureri și fără limitări.

„Un pacient operat minim invaziv este trezit din anestezie la 2-3 ore după operație și ajunge pe secție. Durata de spitalizare în Terapie Intensivă este scăzută cu 60%. Pacientul va sta câteva zile în spital, în loc de 10 zile sau două săptămâni și se va integra socio-profesional mult mai repede. Practic, un pacient, după o astfel de intervenție minim invazivă pe cord deschis, după o lună își va putea relua activitatea profesională, fără dureri, fără limitări, fără un traumatism operator minim.”, a mai spus prof. univ. dr. Victor Costache, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite