Prof. univ. dr. Victor Costache, medic chirurg cardiovascular și fost ministru al Sănătății, a vorbit în emisiunea BZI LIVE despre chirurgia endoscopică cardiovasculară minim invazivă. Ce reprezintă și care este costul unei astfel de intervenții?
În zilele noastre, majoritatea operațiilor complexe de chirurgie cardiovasculară pot fi efectuate prin proceduri minim invazive, fără deschiderea sternului și fără incizii de mari dimensiuni. În acest fel, pacientul va suporta mai ușor operația, se va recupera mult mai repede, iar riscul unor complicații este redus considerabil. Cu toate acestea, este necesar ca astfel de intervenții să se realizeze în centre cu multă experiență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, pentru a obține rezultate remarcabile.
Ce presupune chirurgia endoscopică cardiovasculară minim invazivă?
Deși intervențiile din cadrul chirurgiei endoscopice cardiovasculare minim invazive sunt mai complexe, acestea iau presiunea și dificultatea de pe umerii pacienților și o transpun pe umerii echipei medicale. Însă, o echipă medicală cu experiență face față oricărei provocări. Astfel, expunerea și exactitatea gestului chirurgical este mai mare ca în cazul unei intervenții standard.
„Paradoxal, aceste intervenții sunt mai complexe. Colegii americani spun că chirurgia endoscopică cardiovasculară minim invazivă a luat presiunea și dificultatea de pe umerii pacienților și a transpus-o pe umerii echipei medicale. Noi facem aceste intervenții de mult timp, am început în Canada în 2008, iar programul în România l-am demarat în 2015. Practic a devenit o a doua natură a intervenției firești, unde chiar expunerea și exactitatea gestului chirurgical este mai mare ca în cazul unei intervenții standard.”, a declarat prof. univ. dr. Victor Costache, pentru BZI LIVE.
Prof. univ. dr. Victor Costache: „Este foarte importantă comunicarea cu pacientul”
Întrebat dacă există o reticență din partea pacientului în ceea ce privește chirurgia endoscopică cardiovasculară minim invazivă, medicul a răspuns că rareori a întâlnit astfel de cazuri. Acesta a precizat că este foarte importantă comunicarea cu pacientul, pentru a-l face să înțeleagă că o astfel de intervenție prezintă o multitudine de beneficii pentru starea de sănătatea a acestuia, dar și pentru recuperarea postoperatorie. Deși este costisitoare, chirurgia endoscopică cardiovasculară minim invazivă salvează vieților multor pacienți.
Important de precizat este că, datorită asigurării complementare de sănătate, pacienții pot beneficia gratuit de aceste intervenții.
„Rareori am întâlnit. Este foarte importantă comunicarea cu pacientul. În general, majoritatea pacienților care ni se adresează vin din toate colțurile țării, deoarece știu că practicăm aceste intervenții minim invazive. Cea mai mare barieră pentru pacienții din România o reprezintă costurile, iar de aceea este atât de important faptul că a fost implementat acest sistem de asigurări de tip european. Odată ce acest pacient va prinde la populație, vă dați seama ce ușurare va fi pentru familiile tuturor pacienților din România, în momentul în care își vor face aceste asigurări complementare de sănătate, atunci când vor avea nevoie de o astfel de intervenție. Suntem de acord cu toții că aceste intervenții sunt intervenții salvatoare, intervenții care salvează viața pacientului. Aceste intervenții nu sunt un lux, nu vorbim de o intervenție de chirurgie estetică sau de un implant dentar, vorbim de o reparare a unei valve cardiace, un bypass aortocoronarian, deci o procedură de revascularizare a inimii, atunci când pacientul este în prag de a face un infarct. De aceste intervenții, pacienții vor beneficia de ele gratuit prin asigurarea complementară de sănătate.”, a mai spus medicul Victor Costache.