vineri, 14 iunie, 2024

Cei mai mulți dintre turiștii de pe litoralul românesc sunt bucureșteni. Aceștia ajung să meargă la mare chiar și de patru ori pe sezon

Cei mai mulți dintre turiștii de pe litoralul românesc sunt bucureșteni. Acest fapt a devenit un adevăr confirmat până și de agențiile de turism. Concluzia este bazat pe un studiu efectuat de acestea. Agențiile de turism au făcut harta turiștilor de pe litoral din care s-a dedus faptul că cei mai mulți sunt din Capitală. Unii dintre bucureșteni ajung să meargă chiar și de patru ori pe sezon pe litoral.

Însă, în România sunt și cetățeni din zone precum Mehedinți, care, de exemplu, nici nu văd marea în timpul verii. Însă, chiar și așa, cu siguranță, pe timpul verii, Capitala României devine litoralul. Aproximativ peste 36% dintre turiștii români care se odihnesc la mare sunt bucureșteni.

De ce unii români nu merg nici măcar o singură dată pe an la mare?

„Am încercat să petrec vacanţa de vară aici. În general, sfârşitul lunii iulie şi începutul lui august îl petrecem aici”, spune un bucureștean.

În medie, persoanele care se odihnesc pe litoralul românesc, nu sunt neapărat tineri. De cele mai multe ori, aceștia au vârsta de peste 30 de ani.

„Dintotdeauna, numai aici am venit. Aşa mi se pare normal şi frumos, tineretul poate vrea în altă parte”, a mărturisit un turist.

Însă, chiar dacă sunt români care ajung să vină la mare chiar și de patru ori pe an, sunt și cei care nu vin deloc sau doar o singură dată pe sezon. Printre turiștii care ezită să meargă la mare sunt cei care locuiesc în zone îndepărtate ale țării.

„Cam costisitor dar o dată pe an, încercăm să strângem acolo cât putem”, spune un turist.

Turiștii străini de pe litoralul românesc sunt tot mai absenți. De ce aceștia nu sunt atrași de stațiunile din Mamaia

De asemenea, o problemă pentru litoralul românesc sunt lipsa turiștilor străini. Aceștia sunt din ce în ce mai rar văzuți pe plajele din stațiunile românești. De la an la an, numărul turiștilor străini care aleg să se bucure de concediu pe plajă în România este tot mai mic.

„Ar fi bine dacă ar fi şi a românilor. A devenit codaşa staţiunilor. A început anul trecut cu parcarea de 100 de lei, în timp ce eu aveam cazarea de 100 de lei”, a mărturisit un turist.

Mulți dintre turiști au înțeles care este problema stațiunilor din România, și din ce cauză turiștii străini nu vin pe aici. Cei din străinătate optează pentru stațiuni mai moderne și mai exclusiviste în zone mult mai exotice și cu o apă mai limpede.

„Pe de altă parte, schimbarea de proprietari la unităţile de cazare şi a bazelor materiale din ultimii ani a determinat o atractivitate mai mică. Lipsa serviciilor predictibile, de la an la an, să găsească aceleaşi şezlonguri pe plajă, beach barurile şi serviciile pe plajă identice sau îmbunătăţite,” spune Dumitru Ivănescu, un hotelier.

Începând cu luna august, turiștii de pe litoralul românesc vor fi tot mai mulți. Astfel, conform statisticelor din anii precedenți, specialiștii spun că se așteaptă zile din ce în ce mai aglomerate pe litoral. Conform studiilor, vârful maxim de turiști va fi atins de sărbătoarea Sfintei Maria, pe 15 august.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite