miercuri, 29 mai, 2024

Cum afectează diabetul vederea? Medicul oftalmolog Ciprian Danielescu: „Am văzut pacienți diagnosticați în urmă cu șase luni și aveau deja ochi foarte afectați” – VIDEO

Cum afectează diabetul vederea și ce metode de prevenție există? Iată care sunt recomandările medicului oftalmolog Ciprian Danielescu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași.

Multe persoane se întreabă cum afectează diabetul vederea. Ei bine, „ochiul diabetic” este o grupă de afecțiuni oftalmologice care se manifestă la persoanele cu diabet de tip și 2. Printre acestea se numără retinopatia diabetică, cataracta și glaucomul.

Pentru a evita apariția „ochiului diabetic”, persoanele care suferă de această boală trebuie să-și planifice periodic examene oftalmologice, deoarece glicemia ridicată poate declanșa probleme serioase. Pe termen lung, se poate ajunge la pierderea definitivă a vederii.

Cum afectează diabetul vederea? Dr. Ciprian Danielescu: „Un om cu diabet, care este foarte corect, poate să trăiască 20 de ani fără nicio problemă oculară”

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică și este caracterizată prin hiperglicemie secundară. Este consecința unei deficiențe endogene de insulină și afectează întregul sistem vascular din organism, chiar și ochii. La persoanele cu diabet, riscul de orbire este foarte ridicat. În timp ce unii pacienți pot să trăiască și 20 de ani fără nicio problemă oculară, există și persoane cu ochi foarte afectați, chiar și după șase luni de la primirea diagnosticului.

„Cei care au glicemiile mari, hemoglobina glicozilată mare, au risc care crește exponențial. Un om cu diabet, care este foarte corect, uneori poate să trăiască 20 de ani fără nicio problemă oculară. Dar am văzut pacienți diagnosticați în urmă cu șase luni, poate aveau diabetul de mai de mult și deja ochii foarte, foarte afectați. Vedere sub 10% pe ambii ochi. Nu e deloc o glumă.”, a declarat medicul oftalmolog Ciprian Danielescu, la BZI LIVE.

Pentru a ține la distanță problemele oftalmologice, fiecare pacient trebuie trimis periodic la un examen oftalmologic. Potrivit medicului Ciprian Danielescu, cel care nu are nicio problemă oculară, dar se știe cu diabet, ar trebui văzut o dată pe an. În cazul în care este depistat un început de retinopatie diabetică, pacientul trebuie chemat la control la șase luni și, în unele cazuri, chiar mai des.

„Al doilea lucru din punctul de vedere al prevenției este ca pacientul să fie trimis periodic la un examen oftalmologic. Cel care nu are nicio problemă oculară, dar se știe cu diabet, ar trebui văzut o dată pe an. Oftalmologul pune picături de dilatat și se uită la fundul de ochi. Dacă vede cea mai mică problemă, un început de retinopatie diabetică, atunci îl vom chema la șase luni și poate, uneori, chiar și mai des. Există niște tabele, după care ne ghidăm, pentru aceste controale periodice, astfel încât să găsim momentul propice pentru tratament.”, a adăugat medicul.

Cum se tratează problemele de vedere la persoanele cu diabet?

Vestea bună este că problemele de vedere pot fi tratate la persoanele cu diabet, însă doar dacă acestea se prezintă din timp la medicul oftalmolog. Adesea, se recomandă laserul și injecțiile intraoculare. Laserul trebuie făcut mai degrabă mai devreme decât prea târziu, pentru a preveni eventualele afecțiuni care pot duce la orbire. În ceea ce privește injecțiile, aproape la jumătate dintre pacienți vederea poate crește.

„Tratamentul se bazează pe doi piloni importanți: laserul și aceste injecții intraoculare. Laserul e bine de făcut mai devreme decât prea târziu, adică el mai degrabă poate să prevină, în momentul în care apar niște leziuni, le tratăm și prevenim înrăutățirea. Laserul nu prea crește vederea, din păcate. Și uneori folosim ambele metode, și laser și injecții. Aproape la jumătate din oamenii care fac injecții, vederea poate crește, ceea ce e minunat. Aproape cealaltă jumătate să își mențină vederea și există undeva un 10-15%, care pot să piardă vedere, în ciuda tratamentului nostru.”, a mai spus medicul Ciprian Danielescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.