În ultima perioadă, despre gutui și proprietățile acestuia s-a vorbit destul de mult. Copacul de gutui are frunze asemănătoare cu cele ale mărului, iar florile sunt mari, roz sau albe, adesea vândute ca flori ornamentale. Fructul de gutui este galben verzui sau auriu, semănând cu ceva între un măr și o pară. Când sunt proaspete, fructele de gutui sunt tari și acre, dar când sunt gătite au o pulpă moale, roz, dulce, cu o textură granulară care amintește de pere.
În Grecia antică, fructul de gutui era un simbol al dragostei și al fertilității. Este vorba de gutuiul dăruit de Paris Afroditei, zeița iubirii. În Europa medievală, dăruirea unui gutui ca dar era considerată o declarație de dragoste. Gutuiul este cunoscut de aproximativ 4.000 de ani. În stare sălbatică, fructul crește în Asia Mică, în nordul Iranului și în Caucaz.
Gutui proprietăți. În ce situații se utilizează fructul?
Gutuiul este bogat în provitamina A, vitaminele C, E, PP, grupul B, multe micro și macroelemente. Fructul conține potasiu și sodiu, precum și substanțe din măr, acid citric, acid tartric și pectină. Gutuii conțin mulți carbohidrați și fructoză. În plus, gutuiul conține taninuri, aminoacizi, catechine și ulei esențial.
Fructele proaspete de gutui sunt foarte puțin folosite din cauza gustului astringent și a pulpei grosiere, cu excepția ceaiului în loc de lămâie, despre care cunoscătorii spun că are un gust mai bun. Feliile de gutui adăugate la o supă sau la borș îi vor da un gust plăcut acrișor.
Încă de la greci, gutuiul este copt cu miere, iar în bucătăria orientală este umplut cu fasole sau carne tocată de vită. Cele mai comune produse din gutui sunt gemurile, dulcețurile, marmeladele, fructele confiate și jeleurile. Acestea sunt apreciate în special pentru aroma lor nobilă și puternică.
Aplicații în medicină. Pentru ce tratarea căror afecțiuni este folosit produsul?
Proprietățile utile ale gutuiului și-au găsit aplicații și în medicină. Astfel, fructul are proprietăți tonice, stiptice, antiseptice, diuretice și astringente. Se utilizează pentru anemie, boli cardiovasculare, boli ale tractului gastrointestinal, ale tractului respirator și pentru astm.
Coacăzul are un efect pozitiv asupra psihicului, acestea este un revigorant puternic. Mai mult decât atât, fructul îmbunătățește starea de spirit. Mucusul din semințele de gutui are o acțiune de acoperire, emolientă și antiseptică. Semințele și fructele mature de gutui sunt folosite în cosmetică pentru a face măști și loțiuni pentru pielea grasă.
Semințele de gutui nu trebuie pisate pentru a obține o infuzie mucilaginoasă, deoarece acestea conțin glicozidul toxic amigdalină. De asemenea, gutuiul nu trebuie folosit în caz de pleurezie și constipație. În plus, fructul este dăunător laringelui și vocii și nu trebuie consumat de profesori și cântăreți. Valoarea calorică a gutuiului este de 48 kcal. Iar valorile nutriționale ale acestuia se împart în proteine, aproximativ 0,6g, grăsimi 0,5g și în carbohidrați într-o cantitate de 9,6g.
După ce ați aflat totul despre gutui și ce proprietăți are pentru sănătate, este bine să cunoști și cum acest fruct se consumă. Spre deosebire de fructele mai populare, merele și perele, cu care sunt atât de asemănătoare și înrudite, gutuile sunt rareori consumate crude. Chiar și cozonacul copt are un gust acru și acrișor. De regulă, gutuiul necesită gătire. Acesta este folosit pentru a face gemuri, compoturi și pentru a-l adăuga la mâncăruri din carne și pentru a-l pune în plăcinte.