Dilema liberalilor: Codruța Kovesi sau Nicoale Ciucă

Publicat:

Cu mai bine de un an până la alegerile prezidențiale din România, strategii partidelor politice au intrat deja în vrie și trag sforile pentru stabilirea candidaților. Dacă la PSD lucrurile sunt cumva clare, sau cel puțin așa par, Marcel Ciolacu fiind în poleposition pentru cel mai călduț jilț, în tabăra liberală este agitație mare, lucruruile nu sunt încă jucate, marea dilemă fiind Lura Codruța Kovesi sau Nicolae Ciucă.

Cine va fi candidatul liberal pentru prezidențiale: Codruța Kovesi sau Nicolae Ciucă

Încă premierul Nicolae Ciucă, general cu 4 stele, la un pas de a fi detronat de pesediști, în baza rotativei guvernamentale despre care s-a discutat încă de la începerea mariajului de conjunctură dintre PSD și PNL, își dorește cu ardoare să-i succeadă lui Klaus Iohannis în cea mi importantă funcție.

Tocmai de aceea nici nu prea ar vrea să pună în aplicare înțelegerea cu PSD, dorindu-și ca în momentul debarcării să fie oficial candidatul partidului pentru prezidențialele de anul viitor. Nu întâmplător, cei apropiați generalului cu 4 stele au început deja să-i aducă osanale.

Cel mai bun exemplu este președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a spus că PNL are un lider care va rămâne în funcție și după alegerile pentru președinte de partid și care poate să câștige Președinția României. Mai mult, aceasta a ținut să dea garanții că nu există „turbulențe” în interiorul PNL și că toate sunt bune și frumoase, candidatura lui Ciucă fiind aproape bătută în cuie.

Ce o recomandă pe șefa Parchetului European

Altă aripă importantă din partid, mai înspre Servicii, nu prea îl halește pe generalul cu 4 stele și ar merge pe mâna Laurei Codruța Kovesi. Unde mai pui că asta ar însemna legături strânse cu SUA și cu George Soros, cel care a propulsat-o în scaunul de procuror șef al Parchetului European.

În bagajul cu care ar veni Codruța Kovesi ar mai fi și sprijinul din partea lui Emmanuel Macron.

Chiar și așa, de fiecare dată când a fost întrebată despre posibilitatea de a candida la prezidențialele de anul viitor din partea PNL, Codruța Kovesi a spus că nu își dorește așa ceva. Dacă nu vrea să aibă legătură cu PNL, atunci șefa Parchetului European nu știe sau nu vrea să știe că până acum nu a ieșit președinte niciun independent. Deci clar are nevoie de un partid politic.

Dar ce o recomandă pe Codruța Kovesi pentru cea mai înaltă funcție în stat, pe lângă puternicele legătură cu SUA? Atât cât a fost șefa DNA, dar și acum, când este cea mai procuror dintre procurorii europeni, Codruța Kovesi a știut să-și aroge meritele pentru orice reușită sau să transforme un eșec într-un succes personal. Iar asta prinde bine la omul de rând.

Pentru a da bine pentru anul viitor, Codruța Kovesi a mers la Kiev și a pozat într-un lider european, care s-a luat la trântă cu marile fraude puse la cale de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Revenind la PSD, Marcel Ciolacu nu are 100% asigurat locul pentru candidatura la prezidențialele de anul viitor, multe voci din partid spunând că Mircea Geoană ar fi în stare să câștige. În aceste condiții, liberalii se văd puși în situația de a alege, Codruța Kovesi sau Nicolae Ciucă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite