miercuri, 17 aprilie, 2024

În România se va interzice TikTok? Nicolae Ciucă: „E folosit pentru dezinformare şi propagandă!“

Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre o problemă intens dezbătută la nivel global. Întrebat dacă în România se va interzice TikTok, prim ministrul a precizat că este analizată o eventuală interzicere a aplicației pentru funcționarii români dată fiind problema răspândirii propagandei și dezinformării pe de către aplicația chineză.

În România se va interzice TikTok? Cum comentează premierul Nicolae Ciucă

Autoritățile din România nu au rămas nepăsătoare la decizia Comisiei Europene și a Parlamentului European de interzicere a aplicației TikTok pe telefoanele și dispozitivele funcționarilor.

Prim ministrul Nicolae Ciucă nu a exclus varianta ca țara noastră să se alinieze la comportamentul Comisiei Europene și a celorlalte țări care au luat decizia de a interzice funcționarilor publici să folosească pe telefonul de serviciu aplicația chineză TikTok.

Premierul a precizat că a fost ridicată problema răspândirii propagandei și dezinformării pe aplicația chineză și a cerut analizarea unei eventuale interzicere pentru funcționarii români.

„O astfel de decizie, pe datele furnizate de către specialiști și analiza de rețea, precum și consecințele unei astfel de decizii trebuie analizate foarte bine și în momentul în care ne-am clarificat nu văd niciun fel de problemă să ne aliniem la comportamentul Comisiei Europene și a celorlalte țări care, într-adevăr, prin acest canal sunt livrate o serie întreagă de mesaje care nu întotdeauna au conținutul pe care ni-l dorim. S-a ajuns acolo încât astfel de canale sunt folosite inclusiv pentru dezinformare și propagandă, ceea ce trebuie să constituie, într-adevăr, un subiect serios de analiză“, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu și Sebastian Burduja cer o analiză serioasă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, în problema legată de utilizarea aplicației chineze, România ar urma să aibă „aceeași abordare” ca instituțiile europene.

„Cred că totuși ne gândim foarte mult ca și părinți cât de mult sunt afectați copiii de acest fenomen. Sunt ferm convins că, în perioada următoare, o să avem o discuție serioasă și vom avea aceeași abordare ca întreaga Uniune Europeană. La Facebook există reguli foarte clare. Se poate anunța, se pot suspenda. Pe TikTok, nu există niciun fel de regulă”, a zis Marcel Ciolacu.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a menționat că are loc o evaluarea cât de periculoasă este aplicația TikTok în ceea ce privește riscurile cibernetice.

„Legea (securității cibernetice) care a trecut (marți) de Curtea Constituțională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Și, știți bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc (n.r. – Kaspersky) și o serie de soluții. De îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziție în acest sens. Nu vrem nici să generăm o reacție adversă, dacă nu este cazul în acest moment”, a spus Burduja, într-o conferință de presă de miercuri.

În Statele Unite, a fost promulgată, la începutul lui 2023, o lege care interzice descărcarea și folosirea aplicației pe dispozitivele funcționarilor din guvernul federal. După această decizie, în mai multe state americane s-a luat aceeași măsură. Acum, rămâne de văzut dacă și în România se va interzice TikTok.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite