miercuri, 17 aprilie, 2024

O nouă metodă de înşelătorie a apărut în România după cutremurul din Turcia

După cutremurul din Turcia, în România, a apărut o nouă metodă de înşelătorie. Oameni fără scrupule sună pentru a cere bani pentru ajutarea victimelor seismului.

Vă aducem aminte faptul că în Turcia a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter. Până la data scrierii articolului, autoritățile turce au semnalat existența a peste 15.000 de decese cauzate de seism. Datele sunt în continuă actualizare pentru că operațiunile de salvare incă continuă.

Metodă nouă de înşelătorie în România

Mai multe persoane au semnalat existența unei noi metode de înșelătorie în România. Concret, totul are legătură cu contextul din Turcia. Se pare că sunt oameni fără scrupule care vor să profite după tragedii. Așadar, românii trebuie să aibă grijă atunci când răspund la telefon pentru că s-ar putea trezi înşelaţi. Oricum, este incredibil cum unii oameni găsesc suficientă prostie încât să se gândească să profite de pe tragediile din Turcia.

Metodă este una simplă și bine structurată. Cei care au pus la cale acest tip de înșelăciune au gândit până la cel mai mic detaliu operațiunea. Mai mulți profesori s-au trezit apelați de oameni care se recomandă că ar fi de la Ministerul Educației și care solicită ajutor în bani pentru victimele cutremurului din Turcia. Unii profesori au fost surprinși de apel și au solicitat un punct de vedere de la minister. Oficialii Ministerului Educației au răspuns imediat întrebărilor dând un comunicat în care au subliniat faptul că ministerul nu solicită bani pentru victimele cutremurului din Turcia. Aceștia le-au trasmis profesorilor să nu dea curs unor astfel de solicitări pentru că sunt falsuri:

”Având în vedere că mai multe cadre didactice și directori ai unităților de învățământ au primit apeluri prin care se solicită sume de bani de la persoane care se recomandă ca fiind angajați ai Ministerului Educației, vă informăm că acestea nu aparțin și nu reprezintă Ministerul Educației.”, a transmis Ministerul Educației.

Autoritățile nu prea pot face nimic în aceste cazuri

Înșelătorii nu pot obține controlul telefonului prin răspunderea la apel. Deci dacă ai aplicații bancare instalate, poți sta liniștit pentru că ele nu pot fi accesate prin serviciul voce al telefonului. Totuși, dacă te-ai lăsat înşelat şi ai trimis banii solicitaţi, atunci ar fi cazul să faci o plângere la poliție. Cu toate că tehnologia a evoluat, autoritățile nu prea pot face nimic pentru a-i prinde pe acești indivizi fără scrupule:

”Recomandăm persoanelor contactate în acest mod să se adreseze instituțiilor competente. Menționăm că toate inițiativele de sprijin pentru comunitățile afectate de cutremurele din Siria și Turcia sunt anunțate prin intermediul canalelor oficiale de comunicare ale instituțiilor publice”, a mai spus instituția.

Înșelătorii folosesc mereu cartel prepay care sunt imediat distruse, iar apelul este aproape dificil de localizat. Pe acest lucru se bazează și o altă înșelătorie destul de cunoscută. Cea în care un individ se folosește de imaginea unui medic din Iași și transmite că are de închiriat un apartament. Cei care îi cad în plasă rămân și fără apartament, dar și fără bani. Medicul din Iași a depus mai multe plângeri la poliție, dar anchetatorii nu au putut să dea de urma hoțului. Deci, în concluzie, aveți mare grijă la această metodă de înșelăciune din România. NU vă lăsați păcăliți, iar dacă doriți să donați pentru victimele cutremurului din Turcia vă recomandă să o faceți la organizații cunoscute cum ar fi Crucea Roșie sau la Muftiatul Cultului Musulman din România.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite