În Săptămâna Mare, fiecare zi și noapte ne oferă oportunitatea să căutăm, în propriul fel, răspunsuri la numeroasele noastre neliniști. Această perioadă culminează cu celebrarea Învierii Domnului de către creștinii ortodocși. Pentru toți cei care îl ascultă, părintele Necula transmite un îndemn puternic: „Să fiți întotdeauna de partea lui Hristos. Înseamnă să stați de partea Învierii”.
„Fiţi dintotdeauna de partea lui Hristos!”
Preotul Constantin Necula, cunoscut pentru activitatea sa ca profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, încurajează credincioșii să-și găsească în aceste zile înaintea Paștelui comunitățile de rugăciune și să se alăture celebrării Învierii alături de Hristos.
Una dintre bisericile din zonă care atrage în mod tradițional un număr mare de credincioși și turiști, în special în timpul slujbei pascale, este Biserica din Bezded, situată la aproximativ 5 kilometri de municipiul Sibiu, în incinta Muzeului ASTRA.
„Sunt astfel de locuri în care ni se vesteşte învierea. Bucura-ţi-vă de ele şi lăsaţi-vă purtaţi de mână de lumina aceasta binecuvântată a Învierii! Să fiţi dintotdeauna de partea lui Hristos înseamnă să staţi de partea Învierii”, a transmis părintele Constantin Necula.
Părintele Constantin Necula subliniază că este important ca românii să depășească sentimentul de „uşoara neîncredere în propriile forţe”.
„Noi, românii, avem o uşoară neîncredere în propriile forţe. Cumva avem o lipsă de libertate interioară. Avem nevoie, ca popor, să trecem peste acest blocaj şi o putem face cunoscându-ne istoria şi unul pe celălalt”, a mai spus preotul.
Părintele nu se simte împăcat cu postura de persoană publică
Profesor universitar la Facultatea de Teologie din Sibiu și preot, Constantin Necula a vorbit despre faptul că nu se simte confortabil cu nivelul de recunoaștere publică pe care l-a dobândit. Acest aspect a fost relatat în cadrul serialului „Oameni și locuri de poveste”, difuzat periodic pe pagina de Facebook a președintei Consiliului Județean Sibiu și pe alte platforme sociale asociate administrației locale. El menționează că nu și-a dorit această expunere publică și că se bucură când oamenii îl întreabă dacă mai poate să facă lucrurile și el le răspunde afirmativ, datorită susținerii primite de la Dumnezeu, care îi este suficientă.
Prezent în numeroase conferințe și interviuri, în care unele fragmente filmate devin adesea virale pe internet, Constantin Necula mărturisește că găsește liniștea în Muzeul ASTRA, situat în Pădurea Dumbrava. Aici se găsesc două biserici de lemn remarcabile: una dintre ele, adusă din Drețea, județul Cluj, care datează din 1672 și este uneori numită „capela Sixtină a României”, iar cealaltă, adusă din Bezded, județul Sălaj, datând din 1754, este preferata sa.
Preotul observă și importanța pădurii în care este amplasat muzeul în care se găsește biserica care îi oferă liniștea.
„Cu toții avem nevoie de o clipă de tihnă, să ne îngăduim acele gânduri care să ne reașeze în rânduiala zilelor care vor urma. Aici, în Pădurea Dumbrava, veneau să citească Emil Cioran, Lucian Blaga și D.D. Roșca. Și nu întâmplător, aici își găseau tihna minții. Pădurea are memoria oamenilor care au căutat-o”, a povestit PREOTUL.
Și în acest an, în frumoasa bisericuță de lemn din Bezded, va avea loc slujba de Înviere. Sute de credincioși se vor aduna pentru a se ruga și a lua lumină, împărtășindu-și între ei vestea că Hristos a Înviat pentru mântuirea oamenilor. După aceea, se vor întoarce la familiile lor cu bucuria sărbătorii în inimi, însă și cu liniștea pe care o oferă Pădurea Dumbrava celor care îi străbat potecile. Pentru toți cei care îl ascultă, părintele Necula transmite un îndemn puternic: „Să fiți întotdeauna de partea lui Hristos. Înseamnă să stați de partea Învierii”.