joi, 16 mai, 2024

Pensiile vor crește în fiecare lună! Ce precizări a făcut ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu noi precizări despre recalcularea pensiilor. Potrivit acesteia, pensiile vor crește în fiecare lună. Adică deciziile cu pensiile recalculate vor începe să ajungă la pensionari din mai până la jumătatea lui august. Din luna septembrie se va face prima plată a pensiilor recalculate.

Pensiile vor crește în fiecare lună!

Pensionarii din România nu mai au mult de așteptat până vor primi deciziile cu pensiile recalculate, după cum a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Ministrul a spus că românii vor începe să primească deciziile cu pensiile recalculate din mai până la jumătatea lui august, iar în luna septembrie va avea loc prima plată a pensiilor recalculate.

Declarația vine în contextul vizitei unei misiuni a Fondului Monetar Internațional (FMI) la București, unde s-au analizat evoluțiile economice și financiare recente, iar FMI a oferit recomandări pentru măsuri menite să îmbunătățească situația economică a țării.

Reprezentanții FMI au transmis mai multe recomandări, printre care se numără și reforme importante, precum aceea a pensiilor, a TVA sau a impozitului pe venit și proprietate.

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, Simona Bucura Oprescu a menționat că din luna mai până la jumătatea lui august, românii „vor începe să primească deciziile cu pensiile recalculate”. Ulterior, luna septembrie va fi prima lună în care românii vor primi pensii recalculate.

„Vom recalcula fiecare pensie. Pernsionarii nu vor fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid. După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate“, a spus Simona Bucura Oprescu.

Se impune impozitarea progresivă a salariilor?

Legat de impozitarea progresivă a salariilor, ministrul Muncii a declarat că aceasta nu a fost discutată cu FMI-ul și că aceste chestiuni rămân în responsabilitatea Ministerului de Finanțe.

„La întâlnirea pe care am avut-o cu FMI-ul nu am discutat nici despre legea salarizării, nici despre propunerile cu privire la impozitarea salariilor. Oricum, chestiunile legate de impozitarea salariilor sunt și de resortul Ministerului de Finanțe, care este cel care gestionează și răspunde de politica fiscal-bugetară. Iar cum v-am obișnuit și până acum, la nivelul Guvernului, întâi analizăm, apoi decidem”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, ce a menționat că pensiile vor crește în fiecare lună, deciziile urmând a fi transmise beneficiarilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.