miercuri, 29 mai, 2024

Populația Chinei scade pentru prima dată din 1961

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în 60 de ani, rata natalității la nivel național atingând un minim record – 6,77 nașteri la 1.000 de oameni. Populația în 2022 – 1,4118 miliarde – a scăzut cu 850.000 față de 2021.

China trece prin mai multe situații care păreau paradoxale acum câțiva ani. Recent, câteva proteste în China s-au produs la fabrica de Iphone. Oamenii sunt nemulțumiți de politicile anti COVID-19.

Populația Chinei a scăzut pentru prima oară în ultimii zeci de ani

Rata natalității din China a scăzut de ani de zile, ceea ce a determinat o serie de politici pentru a încerca să încetinească tendința. Dar la șapte ani de la abandonarea politicii copilului unic, aceasta a intrat în ceea ce un oficial a descris drept o „eră a creșterii negative a populației”.

Rata natalității în 2022 a scăzut și de la 7,52 în 2021, potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, care a publicat cifrele marți.

În comparație, în 2021, Statele Unite au înregistrat 11,06 nașteri la 1.000 de persoane, iar Regatul Unit, 10,08 nașteri. Rata natalității pentru același an în India, care este gata să depășească China ca cea mai populată țară din lume, a fost de 16,42.

De asemenea, decesele au depășit numărul nașterilor pentru prima dată anul trecut în China. Țara a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din 1976 – 7,37 decese la 1.000 de locuitori, față de 7,18 în anul precedent. Datele guvernamentale anterioare au anunțat o criză demografică, care pe termen lung ar reduce forța de muncă a Chinei și ar crește povara asupra asistenței medicale și a altor costuri de securitate socială.

Rezultatele unui recensământ de o dată pe deceniu anunțat în 2021 au arătat că populația Chinei crește în cel mai lent ritm din ultimele decenii. Populațiile se micșorează și îmbătrânesc și în alte țări din Asia de Est, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud.

„Această tendință va continua și poate se va agrava după Covid”, spune Yue Su, economist principal la Economist Intelligence Unit. Doamna Su se numără printre experții care se așteaptă ca populația Chinei să se micșoreze și mai mult până în 2023.

Politicile anti COVID-19, una dintre cauzele pentru care rata natalității a scăzut în China

China a adoptat, încă de la începutul pandemiei de COVID-19 toleranță zero pentru acest virus. Autoritățile comuniste au luat măsuri drastice de limitare a interacțiunii dintre oameni. Au fost săptămâni, luni de zile de lockdown complet în multe dintre orașele mari ale țării.

Unul dintre motivele care au condus la o rată a natalității mai scăzute este și limitarea interacțiunii sociale. O altă cauză care a declanșat acest declin este și rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor chinezi.

„Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor și slăbiciunile așteptărilor privind veniturile ar putea întârzia și mai mult planurile de căsătorie și de naștere, trăgând în scădere numărul nou-născuților”, a adăugat un economist citat de bbc.

Așadar, cu toate că actuala campanie de vaccinare din China pare să fi fost de succes, noile variante ale COVID-19 duc din nou la lockdownuri. Acestea fiind principalele motive care au dus la scăderea populației Chinei în ultimii ani.

 

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite