vineri, 12 iulie, 2024

Se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți până în 2027! În ce condiții se acordă acest ajutor financiar

Este anunțat oficial că se acordă un sprijin financiar de 2.000 de lei pentru familiile care au nou-născuți până în 2027. Această inițiativă are ca scop ajutarea mamelor minore din România cât și a celor care se confruntă cu dificultăți financiare în creșterea copiilor sau care se află în situații critice de viață. Acești bani pot fi utilizați pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii bebelușilor. Conform unei recente ordonanțe, acest sprijin financiar este disponibil și în intervalul 2024-2027.

Se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți!

Prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 34/2024, care a intrat în vigoare la data de 12 aprilie, au fost stabilite „măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate”. Conform documentului, aceste măsuri includ acordarea de tichete sociale sub formă electronică destinate nou-născuților și implementarea unor măsuri auxiliare. Tichetul social sub formă electronică are o valoare de 2.000 de lei și suma este achitată într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut.

Sprijinul financiar în valoare de 2.000 de lei pentru nou-născuți este destinat pentru mamele cărora li s-a stabilit, printr-o dispoziție scrisă emisă de primar, dreptul la oricare dintre componentele venitului minim de incluziune; mamele cu dizabilități; mamele care se află temporar în situații critice de viață, cum ar fi victimele calamităților naturale sau ale violenței domestice, sau care se confruntă cu alte situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială efectuată de autoritățile publice responsabile în domeniul asistenței sociale, la cererea persoanei sau la sesizarea unui terț; mamele care nu au documente de identitate; mamele minore și mamele care nu dețin cetățenia română și provin din zone afectate de conflicte.

Mamele vor putea beneficia de acest sprijin financiar doar pentru copiii născuți după data de 12 aprilie 2024, deoarece acesta este momentul în care a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență. Este important ca cererea să fie depusă în termen de trei luni de la nașterea copilului. Autoritățile locale vor verifica vârsta maximă de trei luni a nou-născutului atunci când identifică cuplul mamă-nou-născut.

Ce presupune acest ajutor financiar

Banii primiți pot fi utilizați exclusiv pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, cum ar fi scutece, articole pentru toaleta bebelușului, îmbrăcăminte, articole sanitare și medicale. Această măsură de sprijin este valabilă timp de patru ani, între 2024 și 2027. De asemenea, bugetul alocat pentru acordarea de tichete este de echivalentul a 24.000.000 de euro în lei.

A doua componentă a ajutorului financiar include măsurile auxiliare, care sunt esențiale în susținerea familiilor și în promovarea unei creșteri sănătoase și echilibrate a nou-născuților. Aceste măsuri vizează activități care au ca obiectiv principal reducerea deprivării materiale și asigurarea unui mediu propice pentru dezvoltarea optimă a copiilor.

Printre aceste activități auxiliare se numără consilierea în alăptare, educația sanitară, educația de prim-ajutor pentru nou-născuți, educația cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale și recomandări nutriționale pentru bebeluși.

Aceste măsuri auxiliare completează sprijinul financiar prin care se dau 2.000 de lei pentru nou-născuți și contribuie la crearea unei rețele de suport holistic pentru familii, cu scopul de a le oferi resursele și informațiile necesare pentru a-și îngriji și dezvolta copiii într-un mod sănătos și fericit.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.