Sfatul părintelui Calistrat Chifan pentru cei care suferă de anxietate și depresie: „Să-L caute pe Dumnezeu!” – VIDEO

Publicat:

Multe persoane care suferă de anxietate sau depresie caută sfatul părintelui Calistrat Chifan. Ei bine, duhovnicul de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, ce pot face cei care se confruntă cu tulburări sufletești.

Anxietatea reprezintă răspunsul natural al corpului la stres, generat de un sentiment de frică în legătură cu viitorul. Pe de altă parte, depresia constituie o tulburare a dispoziției, care determină apariția unui sentiment puternic de tristețe și de pierderea interesului față de activițățile care odinioară erau plăcute. În timp ce anxietatea este îndreptată spre viitor, depresia își are originea în trecut, în cadrul unor evenimente dureroase, cum sunt concedierea, divorțul sau moartea unei persoane.

Atât anxietatea, cât și depresia sunt tulburări care pot fi combătute cu ajutorul lui Dumnezeu. Prin rugăciune ne regăsim și nu mai lăsăm frica să pună stăpânire pe noi.

Sfatul părintelui Calistrat Chifan pentru cei care suferă de anxietate și depresie: „Dacă ești bărbat și nu ți-e frică, învingi orice”

Pe toți cei care se confruntă cu anxietate sau depresie, părintele Calistrat îi îndeamnă să Îl caute pe Dumenzeu, pentru a se regăsi pe ei înșiși. Doar așa pot uita de teama de viitor sau de amintirea vremurilor apuse. Potrivit duhovnicului, încă de la naștere, omul a dobândit patru calități, și anume: demnitatea, bărbăția, cumpătarea și înțelepciunea. Aceste calități îl țin în viață și îl ajută să meargă mai departe, însă dacă se lasă copleșit de evenimentele de zi cu zi, le pierde și nu mai reușește să se regăsească.

„Să-L caute pe Dumnezeu, să se regăsească pe ei. Din Filocalie ne arată, noi când ne-am născut, când am ieșit din mama noastră, am ieșit cu patru calități: demnitatea, bărbăția, cumpătarea și înțelepciunea. Astea patru calități ne țin pe noi pe pământ. Dacă ești bărbat și nu ți-e frică, că frica-i de la diavol, învingi orice și ai curaj să mergi înainte. Vă fac o singură afirmație: Ați văzut, la ora actuală, câtă lume se plânge de anxietate, depresie și boli psihice? Din ce cauză? S-a instalat de la stres necontrolat cum trebuie frica. Tu, ca om, când ai în tine demnitate, tu trebuie să păstrezi patru principii ale demnității: valoarea lucrurilor pe care le faci să le faci ca pentru Dumnezeu și dacă le faci corecte, Dumnezeu le scrie în cartea vieții și tu nu le-ai făcut degeaba, valorea ta ca om în fața lui Dumnezeu. Cum spune apostopul Pavel? Spune cea mai tare vorbă: „Nu eu trăiesc, Hristos trăiește în mine”. Și iarăși spune Grigore Teologul, n-aș vrea să greșesc: „Doamne, pentru tine exist, trăiesc și cânt.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Taci tu, să vorbească faptele tale”

Pentru a onora demnitatea, părintele Calistrat spune că trebuie să lăsăm faptele noastre să vorbească pentru noi și să nu acordăm atenție părerilor altora despre felul în care alegem să ne trăim viața.

Iată sfatul părintelui Calistrat Chifan pentru cei care se confruntă cu anxietate sau depresie:

„Și alt far al demnității, taci tu să vorbească faptele tale, că vorba sună, fapta tună, ăsta-i marele Iachint, sfântul Putnei, ultimul stareț venerabil al Putnei, un adevărat trăitor în Hristos. Și ultima, mai mare decât toate, a demnității: „Nu ce părere au oamenii despre tine , aia este egală cu 0, ce părere are Dumnezeu despre tine. Dacă eu astăzi sau stăm aici amândoi și în fața noastră apare Dumnezeu, noi avem curajul să-L putem privi în ochi? Îi putem răspunde la întrebarea pe care ne-ar pune-o: „Mă slujești sau Mă chinuiești? Mă slujești sau mă hulești?”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite