sâmbătă, 13 iulie, 2024

Sunteți obligați să faceți asta până pe 25 iunie! ANAF a anunțat termenul limită pentru depunerea declarației anuale

Sunteți obligați să faceți asta până pe 25 iunie! Termenul limită pentru prezentarea declarației anuale privind impozitul pe profit și efectuarea plății aferente pentru anul fiscal curent a fost comunicat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Detaliile complete sunt disponibile în ghidul proaspăt publicat de ANAF pe pagina web oficială.

Sunteți obligați să faceți asta până pe 25 iunie

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul online propriu un ghid special destinat asociațiilor, fundațiilor și federațiilor, care sunt entități juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Conform unei declarații oficiale emise de către ANAF, acest ghid cuprinde informații detaliate cu privire la procesul de înființare a asociațiilor, fundațiilor și federațiilor, procedura de înregistrare fiscală, regulile privind impozitul pe profit, precum și alte obligații declarative sau modalități de comunicare cu instituția fiscală.

Datele furnizate în document arata că asociațiile, fundațiile și federațiile au libertatea de a se implica într-o diversitate de domenii, printre care se numără: sănătatea, educația și cercetarea, știința, cultura, protecția socială, susținerea minorităților, promovarea drepturilor omului, conservarea mediului înconjurător, protecția copilului, activități în domeniul comunicării și mass-mediei, sportul, turismul, și multe altele.

Prin urmare, aceste organizații au capacitatea de a iniția o serie de inițiative, cum ar fi facilitarea dialogului dintre cetățeni și autorități, susținerea integrării sociale și politice a indivizilor, furnizarea de bunuri și servicii de interes public, și, de asemenea, reprezentarea intereselor colective în cadrul comunității.

Entitățile exceptate de la aplicarea dispozițiilor OG nr. 26/2000

Conform reglementărilor, declarația anuală pentru impozitul pe profit trebuie depusă iar impozitul plătit până la data de 25 iunie a anului următor, inclusiv, în intervalul 2021-2025.

„Pe perioada 2021-2025, pentru entităţile care fac obiectul prezentului ghid, termenul pentru depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor”, este precizat în document.

Entitățile în cauza sunt obligate să prezinte declarația privind impozitul pe profit, chiar și în situația în care înregistrează doar venituri neimpozabile sau cheltuieli nedeductibile conform legislației în vigoare.

În conformitate cu ghidul menționat, partidele politice, sindicatele și cultele religioase sunt scutite de respectarea regulilor stipulate în Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 privind organizarea și funcționarea asociațiilor și fundațiilor, inclusiv toate modificările și adăugirile ulterioare.

Conform comunicatului emis de ANAF, asociațiile, fundațiile și federațiile sunt obligate să declare și să plătească impozitul pe profit, cu o rată stabilită la 16 procente.

ANAF mai precizează că, pentru calculul rezultatului fiscal, sunt considerate neimpozabile alte venituri realizate, cu condiția să nu depășească echivalentul a 15.000 de euro într-un an fiscal. Totuși, aceste venituri neimpozabile nu trebuie să reprezinte mai mult de 10 procente din veniturile totale.

Potrivit precizărilor suplimentare, pentru determinarea rezultatului fiscal, se iau în considerare și alte venituri realizate, dar acestea sunt scutite de impozit până la valoarea de 15.000 de euro pe an fiscal. Cu toate acestea, procentajul acestor venituri neimpozabile nu trebuie să depășească 10% din totalul veniturilor neimpozabile. Astfel, conform ghidului ANAF, sunteți obligați să faceți asta până pe 25 iunie!

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.