duminică, 3 decembrie, 2023

Un fotbalist celebru a fost condamnat la moarte prin spânzurare

Amir Reza Nasr Azadani, fotbalist din Iran ajuns celebru după ce a devenit o voce cunoscută împotriva actualului regim politic din țară a fost condamnat de către autorități la moarte. Acesta urmează să fie spânzurat după ce ar fi fost găsit vinovat pentru mai multe fapte considerate ilegale de tribunalul islamic.

Acesta este condamnat la moarte pentru suspiciune de crimă, dar și pentru că a făcut parte din propaganda războiului împotriva lui Dumnezeu.

Fotbalist celebru condamnal la moarte prin spânzurare

Amir Reza Nasr Azadani a fost arestat de către autoritățile islamice din Iran după ce a devenit o voce împotriva abuzurilor femeilor petrecute în țară. Acesta a militat pentru drepturile femeilor, fiind arestat în noiembrie 2022. Fotbalistul face parte dintr-un lot de incă 27 de persoane care au fost arestate și care au fost deja condamnate la moarte de autoritățile iraniene.

Amir Reza Nasr Azadani este suspect pentru uciderea colonelului de poliție Esmail Chereg și a incă doi luptători Basij, un grup paramilitar al forțelor de securitate autohtone. Printre alte acuzații care i se impută, mai sunt și ”promovarea războiului împotriva lui Dumnezeu și ”ostilitate împotriva guvernării islamice”, fapte care sunt considerate foarte grave în Iran.

Amir Reza Nasr Azadani are 26 de ani fiind născut în 1996 și și-a început cariera la echipe din Sepahan Isfahan. Ulterior, în 2014, acesta s-a alăturat formației Teheran Rah-Ahan unde a stat până în 2019. A lucrat cu antrenori ca Yahya Golmohammadi, Ertugrul Saglam, John Toshack, Mohammad Taghavi și George Likens. Tânărul a fost văzut ca o mare speranță a fotbalului iranian.

FIFA și FIFPRO cer comutarea pedepsii cu moartea pentru fotbalist

Jucătorul de fotbal a cerut cu disperare ajutorul FIFA pentru a scăpa de acuzațiile pe care le neagă cu fermitate. Totuși, până în aceste momente, niciun organism internațional sportiv nu a reușit să intervină asupra deciziilor luate de islamici.

FIFPRO, organizația internațională care apără drepturile și interesele jucătorilor a postat un mesaj de ultimă oră pe rețelele de socializare prin care se arată șocați de decizia autorităților și solicită cu fermitate renunțarea la condamnarea cu moartea

”Suntem șocați de veștile potrivit cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani a fost condamnat la moarte în Iran, în urma campaniei pentru susținerea drepturilor femeilor și, practic, libertății în țara sa. Suntem alături de Amir și cerem eliminarea imediată a pedepsei”, se arată în mesajul FIFPRO.

În altă ordine de idei, este bine de menționat faptul că Iranul este printre puținele țări din lume în care se mai practică condamnarea la moarte. Autoritățile musulmane au o guvernare religioasă, pedepsind aspru orice abatere de la normele musulmane. Din aceste considerente, este puțin probabil ca decizia de spânzurare a celebrului forbalist să mai poată fi comutată, în pofida faptului că sunt numeroase forumuri care cer acest lucru. Încă nu s-a stabilit data exactă în care jucătorul celebru de fotbal va plătit cu viața pentru susținerea drepturilor femeilor.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.