joi, 12 iunie, 2025

Un român a terminat facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată compania angajatoare! „Am fost precum David împotriva lui Goliat!”

Un șofer român de TIR a lucrat pentru o firmă belgiană timp de 4 ani, iar după ce a terminat Facultatea de Drept și-a dat firma în judecată. H.Essers este o firmă belgiană din Genk, un gigant în domeniul transportului și logisticii, care va trebuie să achite despăgubiri unui fost angajat român, după cum a fost decis de tribunalul de muncă din Anvers în ziua de 22 iunie 2023.

A terminat Facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată compania angajatoare

De-a lungul anilor, bărbatul a primit o remunerație financiară de 200 de euro pe lună, deși era angajat în Belgia. Astfel că instanță a hotărât ca șoferul a fost nedreptățit și nu a primit un salariu în conformitate cu standardele țării.

„Sper ca această decizie să îmbunătățească condițiile sociale ale foștilor mei colegi”, spune românul.

Povestea lui Ștefan Popescu începe în aprilie 2011, atunci când un prieten român s-a oferit să-l ajute cu un loc de muncă la filiala română a companiei de transport H.Essers. Popescu este trimis imediat în Belgia unde a făcut un stagiu neplătit de 2 săptămâni. El conducea în mod special noaptea, pe ruta Belgia-Germania, și era plătit cu salariu minim din România care era 200 de euro pe atunci.

„În practică, am primit și o indemnizație zilnică de cheltuieli de 40 de euro. Asta a acoperit costurile noastre pe traseu. Pentru o masă sau un duș, de exemplu”, spune Popescu.

Datorită inteligenței și hărniciei de care dădea dovadă, după o perioadă a fost remarcat de șef, devenind șoferul privat al proprietarului Noël Essers.

„L-am dus atât pe el, cât și pe fiicele lui, Hilde și Ann, la ocazii oficiale. Dacă trebuia să conduc pentru ei, dispecerii căutau pe altcineva care să-mi facă mie cursele de noapte cu camionul, în Germania”, spune Ștefan.

În timp ce muncea în Belgia, el s-a înscris și la facultatea de Drept, și în același timp întreținea o familie cu 5 copii.

„La H.Essers toată lumea știa că studiez dreptul, pe lângă îndatoririle mele, și mi-au promis un contract de muncă belgian de îndată ce absolveam. Ar fi fost un mare pas înainte pentru mine. Am crezut și am avut încredere în ei”, a spus Popescu.

Dar promisiunea s-a dovedit a fi una mincinoasă. După ce a absolvit, el a deschis subiectul la locul de muncă, după care, într-un final, a fost trimis la filiala din România. Dar alarma i s-a declanșat atunci când un coleg ieșit la pensie și a aflat că are dreptul la doar 180 de euro lunar. Și-a dat seama că, deși a lucrat cu contract de muncă, el nu a acumulat niciun drept social acolo, și că va trebui să se mulțumească cu aceeași sumă când va deveni pensionar. Acesta a fost motivul pentru care Ștefan a decis să meargă în instanță.

Procesul s-a extins pe o durată de 7 ani

Instanța din România nu s-a pronunțat, declarându-se incompetentă. Astfel, s-a arătat că în ciuda contractului românesc, angajarea efectivă a avut loc în Belgia și se poate aplica legislația socială belgiană.

Hotărârea instanței române a fost dusă la tribunalul din Belgia. Deși inițial pronunțarea a fost în defavoarea românului, după apel i s-a făcut dreptate.

Tribunalul Muncii din Anvers a decis că Popescu are dreptul să primească restanțe la nivelul salariului minim din Belgia, plus drepturile sociale asociate.

„Dezbaterile despre mărimea acestor salarii întârziate și compensații suplimentare vor avea loc abia în ianuarie 2024, dar această sentință este extrem de important. Clientul meu este singurul care a avut curajul să se judece timp de 7 ani, în timp ce întreține o familie, ca șofer de TIR. Aceasta este cu adevărat o poveste precum David împotriva lui Goliat, care ar putea crea un precedent pentru oricine din industria transporturilor care se află într-o situație similară. H.Essers îi datorează clientului meu mai mult de 200.000 de euro și sunt mulți alții ca el”, spune avocatul lui Popescu, Jan Buelens.

Popescu este mulțumit de verdict, dar în același timp profund dezamăgit.

„Nu este normal să fiu nevoit să mă judec timp de 7 ani pentru a mi se arăta în sfârșit că am dreptate. Am perseverat pentru că am avut sprijinul sindicatului și al avocatului meu, dar mulți șoferi nu își permit acest lux. Ei nu fac niciodată nimic în privința situației lor inechitabile de muncă”, a spus bărbatul.

Deși a obținut diploma de la Facultatea de Drept, Popescu nu lucrează ca avocat.

„Pentru a deveni avocat, trebuie să fac un stagiu de 2 ani și în acest timp nu câștig nimic. Am o familie cu 5 copii de întreținut, așa că voi continua să fiu șofer. Dar pentru o altă companie de transport”, a adăugat el.

Punctul de vedere al companiei H.Essers este că procesul se referă la un caz aparte, care trebuie privit corespunzător.

„Un element important în discuție este că domnul Popescu a avut un fel de funcție de intermediar între șoferii belgieni și români, deci cazul nu este deloc reprezentativ pentru alți șoferi”, a explicat transportatorul belgian.

 

„Am fost și suntem pe bună dreptate verificați foarte intens de către inspecția socială și suntem mereu deschiși. Regretăm că domnul Popescu s-a simțit tratat nedrept în urmă cu 10 ani”, au adăugat reprezentanții firmei de transport.

Un șofer de TIR a terminat facultatea de Drept, apoi și-a dat în judecată compania angajatoare din Belgia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite