marți, 21 martie, 2023

A murit unul dintre cei mai mari artiști din România

Publicat:

Este doliu în lumea muzicală după ce a murit unul dintre cei mai mari artiști din țară. Vorbim despre celebrul compozitor, Nicolae Brânduș, care a decedat la vârsta de 87 de ani.

Artistul era membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fiind unul dintre cei mai de valoare compozitori.

A murit Nicolae Brânduș, unul dintre cei mai mari artiști din România

Născut în 1935, Nicolae Brânduș, care era unul dintre cei mai mari artiști din România, a murit la vârsta de 87 de ani lăsând în spate un volum mare de compoziții. Acesta a studiat la Universitatea Națională de Muzică București pianul dar și compoziția. A fost autor de muzică vocal-simfonică, simfonică, operă, muzică de cameră și corală. A fost discipolul unor nume precum Paul Constantinescu, Tudor Ciortea sau Anatol Vieru. A urmat și cursurile școlii de la Darmstadt Ferienkurse für Neuemusik și s-a perfecționat la Aix-en-Provence. Studiile postuniversitare le-a finalizat la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj. Artistul a fost premiat cu Premirul ”George Enescu” și cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer.

La nivel de experiență profesională este de remarcat faptul că Nicolae Brânduș a fost profesor la Catreda de Muzică de Cameră din cadrul Universității de Muzică din București, între 1992-2005, a redactat revista ”Muzica” dar și președinte al Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană.

A concertat pe scenele naţionale şi internaţionale: Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D. Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969), iar în 1985 a participat la un proiect de cercetare muzicală la Paris, în cadrul IRCAM, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB), informează spynews.ro.

Ce personalități ale României au murit în ultimele luni?

Lumea artistică este mai pustie după ce în ultimele luni, România a pierdut, rând pe rând, mai multe nume sonore. La începutul anului a murit actorul Teodor Corban:

” S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din „Aferim”, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. „Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit”, zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. (…) arăta într-o postare o colegă de breaslă.

Revenind la muzică, este bine de menționat faptul că și comunitatea internațională a suferit, de curând o pierdere imensă prin decesul lui Burt  Bacharach, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori de jazz din lume. Bărbatul avea 94 de ani, iar cauzele morțile au fost naturale. Așadar, marile legende, interne, sau internaționale, cum ar fi Nicolae Brânduș  sau Burt  Bacharach se sting rând pe rând, lăsând un gol imens în urmă.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite