Mare scandal mare pe scena internațională după declarațiile făcute de către Antonio Guterres. Secretarul general al ONU a acuzat Israelul de crime de război și a cerut o încetare imediată a focului, într-un discurs la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Întrebarea care se pune acum este dacă ar trebui să-și dea demisia Antonio Guterres, așa cum cere Israelul sau ar trebui să rămână în funcție, așa cum reprezentanții țărilor arabe, dar și Germania, Portugalia sau Spania.
Ar trebui să-și dea demisia Antonio Guterres?
Pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu, dintre Israel și palestinieni, secretarul general al ONU a avut o declarație, cel puțin surprinzătoare, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Antonio Guterres a spus, nici mai mult, nici mai puțin, că atacul Hamas nu a avut loc fără motiv, poporul palestinian fiind supus la 56 de ani de ocupație sufocantă.
Declarația a aruncat și mai tare în aer politica mondială, lumea împărțindu-se și mai tare în două tabere: cei pro Israel, care cer demisia lui Antonio Guterres și cei pro palestinieni, care consideră cu secretarul general al ONU nu a făcut altceva decât să spună adevărul.
Imediat, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, i-a cerut lui Guterres să demisioneze din cauza cuvintelor „șocante” spuse de acesta.
Mai mult, ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a anulat o întâlnire cu Guterres, iar ministrul cabinetului de război Benny Gantz l-a etichetat pe șeful ONU drept „apologetul terorii”.
Cine este de partea lui Antonio Guterres
Așa cum era de așteptat, șeful Ligii Arabe din Cairo, Ahmed Abul-Gheit, a cerut sprijin pentru secretarul general al ONU, declarând că atacul Israelului asupra lui Guterres „este o încercare evidentă de terorizare” și că este un „șantaj moral și politic”.
În apărarea lui Guterres, care este portughez, a venit ministrul de Externe al Portugaliei, Joao Gomes Cravinho, care a precizat că „susținem pe deplin poziția lui Antonio Guterres, care a fost fără echivoc atunci când a condamnat terorismul Hamas”. Ministrul portughez de externe a respins astfel apelurile Israelului ca Guterres să demisioneze.
Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a solicitat încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și și-a exprimat sprijinul pentru Antonio Guterres, spunând că secretarul general al ONU „a spus ceea ce își dorește majoritatea lumii“.
Și președintele columbian, Gustavo Petro, care a scris pe platforma X că „Antonio Guterres, are întregul nostru sprijin. A spune adevărul nu este un motiv de demisie. Israelul trebuie să respecte rezoluțiile Națiunilor Unite”.
Antonio Guterres a primit și sprijinul Germaniei, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin afirmând miercuri că are încredere în șeful ONU.
Toate aceste reacții are cât se poate de clar faptul că în acest conflict dintre Israel și palestinieni, Benjamin Netanyahu se bucura doar de sprijinul americanilor, dintre marile puteri, în timp ce cauza palestiniană este susținută de lumea arabă și de unele țări din Europa și America de Sud.
Privind reacțiile genrale e clar că răspunsul la întrebarea dacă ar trebui să-și dea demisia Antonio Guterres este negativ, marea majoritate a liderilor mondiali, cu excepția SUA, condamnând conflictul din Fâșia Gaza.