marți, 28 mai, 2024

Câte perechi de nași trebuie să avem la nuntă? Ce spune părintele Calistrat Chifan – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, câte perechi de nași trebuie să avem la nuntă. Iată ce spune îndrăgitul duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, de nunțile cu două sau trei perechi de nași.

În ultimii ani, la nunți vedem tot mai des două, trei sau chiar mai multe perechi de nași. Dar sunt, oare, necesare? Ei bine, potrivit oamenilor bisericii, mai multe perechi de nași înseamnă mai multe rude spirituale și nu la acest lucru se rezumă taina cununiei. Există zone în care tradiția încurajează cât mai multe perechi de nași la nuntă, dar, în timp, acestea se pot transforma într-o problemă serioasă. Cu cât mai multe încrengături de rudenie spirituală, cu atât mai multe nenorociri, fiindcă toți oamenii ajung să fie rude între ei, declară părintele Calistrat.

Câte perechi de nași trebuie să avem la nuntă? Părintele Calistrat Chifan: „Când se exagerează, problemele se complică”

Părintele Calistrat Chifan susține că două perechi de nași sunt acceptate la o nuntă, deoarece poate mireasa are pe cineva drag și vrea să îi fie naș și atunci poate să fie cineva din partea ei, poate băiatul are pe cineva drag și vrea neapărat să-i fie și atunci este din partea lui. Problema apare atunci când, la o nuntă, există mai multe perechi de nași. De pildă, în zona Bucovinei, există această tradiție potrivit căreia mirii trebuie să aibă cât mai multe perechi de nași: 10, 12, 15, 20 și chiar 25. Acest lucru nu este unul de bun augur, deoarece, la un moment dat, toți oamenii din zona respectivă ajung să fie rude între ei, fapt ce generează multe neneorociri în timp.

„Să vă explic un lucru. Invitați poți să ai și o mie, să-ți vină numai sau să ai prieteni, să aibă cine îți veni, asta nu-i problemă. Dar problema se pune din alt fel. Din punctul de vedere al nașilor e o problemă de ordin spiritual. Mai corect și mai îngăduitor și mai permis de Biserică și mai adevărat este așa. Poate mireasa are pe cineva drag și vrea să îi fie naș și atunci poate să fie cineva din partea ei, poate băiatul are pe cineva drag și vrea neapărat să-i fie și atunci este din partea lui. Și nu e nicio problemă. Când se exagerează, cum e și în pareta Bucovinei, de unde vin eu, acolo problemele se complică. Acolo știți cum fac? 10 nași, 12 nași, 15 nași, 20 de nași. Am participat la nuntă de fițe, de fudulie se numea atunci, cu 25 de nași. Ei, închipuiți-vă, că copiii acelor nași, toți cumătrii între ei se vor căsători. Ce încrengături de rudenie spirituală se fac acolo și ce nenorociri pot coborî în timp, că acolo tot satu-i neam.”, a răspuns părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Este o exagerare cu prea mulți nași, pentru că ne încărcăm de rudenii spirituale”

„Atâtea căruțe de nași” sunt, potrivit părintelui Calistrat, un gest neevlavios atât în fața lui Dumnezeu, cât și în fața societății, deoarece mirii nu au timp să-i respecte pe toți. De asemenea, mai există situația în care nașii sunt nepăsători sau sunt prea băgăcioși, fapt ce nu este benefic nici mirilor și nici părinților spirituali.

„Deci de asta trebuie să fii foarte atent și nu-i bine să pui atâtea căruțe de nași. În primul rând, nici n-ai timp să-i respecți pe toți și e un gest foarte neevlavios nici în fața lui Dumnezeu și nici în fața societății. Sunt nași din ăștia care ori câteodată sunt prea nepăsători, e un gest urât, pentru că și ăștia tineri au nevoie să meargă, să discute cu cineva, că doar de asta i-ai ales tineri sau sunt nași prea băgăcioși și te sufoci și pe urmă nu mai poți să o scoți la capăt și iar nu-i bine. Dar relația aceasta părinte spiritual – fiică spirituală – fin spiritual – finuță spirituală este bună, pentru că toate se fac cu oameni, toate se fac între oameni, toate se fac în societate. De ce se spune om pentru om, nu om pe lângă om, nu om contra om, dar nu trebuie să exagerăm. Deci asta este o exagerare cu prea mulți nași, pentru că ne încărcăm de rudenii spirituale și apoi taina cununiei nu stă în nași. Taina cununiei stă în slujba pe care a făcut-o preotul.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite