luni, 25 septembrie, 2023

Ce este căsătoria și care este scopul ei? Părintele Calistrat Chifan: „Este unirea liberă între două persoane” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce este căsătoria și care este scopul ei. În ce constă această minunată taină, potrivit îndrăgitului duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași?

Căsătoria, cunoscută și sub numele de cununie, este una dintre cele șapte sfinte taine ale Bisericii Ortodoxe. Aceasta este o taină creată împotriva desfrânării, împotriva singurătății și împotriva dușmanilor. Ea contribuie la împlinirea planului lui Dumenzeu, acela de a umple pământul, prin nașterea de prunci.

Scopul căsătoriei este de uni un bărbat și o femeie, conform firii și Bibliei, printr-o uniune veșnică în fața lui Dumenzeu, pentru a-I urma calea Mântuitorului și a Evangheliei Sale, dar și pentru a realiza o familie sfântă și înnobilată de credință.

Ce este căsătoria și care este scopul ei? Părintele Calistrat Chifan: „Într-o căsătorie, principalul rod sunt copiii”

Căsătoria este, potrivit părintelui Calistrat Chifan, unirea liberă între două persoane, una feminină și una masculină, așa cum a stabilit firea și Biblia, învățătura creștină și morala. Scopul cununiei este de a naște fii, de a-i educa și de a-i da societății, de a-i crește oameni mari și de a lăsa ceva în urmă. În căsătorie se pleacă de la esența că omul nu trebuie să fie singur pe pământ, fiindcă Dumnezeu i-a făcut ajutor.

„Căsătoria este unirea liberă între două persoane, una feminină și una masculină, conform firii și Bibliei, învățăturii creștine și morale și are la baza ei ce? Scopul de a naște fii, de a-i educa, de a-i da societății, de a-i crește oameni mari și, plecând de la ideea de valori spirituale, și morale, și teologice, și ideologice și intelectuale, noi trebuie să lăsăm ceva în urmă. Și, într-o căsătorie, principalul rod sunt copiii, care așa se și pomenește în taina nunții, permanent, de câteva ori la rând, în toate rugăciunile, se pleacă de la esența că nu-i bine omul să fie singur pe pământ, că Dumnezeu i-a făcut ajutor, deci vorbim de referatul biblic al cărții Facerii. Dar nu aici vreau să mă opresc, ci vreau să arăt că scopul acestei căsătorii este și unul spiritual în Dumnezeu, binecuvântat de Duhul Sfânt prin puterea harului, ca noi, persoane raționale, persoane care avem inteligență și cuvânt, să nu ne asemănăm celorlalte făpturi din jurul nostru, care și ele se înmulțesc, tot din dragoste.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Cununia trebuie să aibă, în esența ei, chintesența Scripturii”

Părintele Calistrat a dezvăluit că în esența cununiei trebuie să se afle chintesența Scripturii, cea de mare taină, în care bărbatul și femeia își destăinuie iubire infinită.

„Avea părintele Cleopa această vorbă: „Nunta nu-i târlă.” De ce se referă la târlă? Dai drumul la berbeci în târlă, însămânțează oile, fată mieii, tu folosești mieii, lâna, laptele, la primăvară iar dai drumul la berbeci. Ei, noi nu facem lucrul acesta. Cununia trebuie să aibă în esența ei chintesența Scripturii, care stă la Galateni: „Mare taină în Hristos și în Biserică.” De ce-i mare taină? În primul rând, e mare taină, pentru că iubirea dintre femeia respectivă și băiatul respectiv trebuie să o știe ei, este taina lor. N-aș vrea să punctez lucrul ăsta ca ceva duhovnicesc, că am mai primit reproșuri de genul că: „Părinte, ori vorboți după Biblie, ori vorbiți după tradiție.” Vorbesc și după Biblie, și după tradiție.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite