Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre Taina Spovedaniei. În ce constă și cum poate fi efectuată corect?
Spovedania, cunoscută și sub denumirea de cel de-al doilea botez, reprezintă taina curățirii de păcatele personale și de restabilire a legăturii spirituale cu Biserica, pierdută sau încetinită temporar din cauza păcatelor. Cu alte cuvinte, spovedania sau mărturisirea păcatelor în fața preotului presupune o parte importantă din Taina Pocăinței, taină prin care credindinciosul primește iertarea păcatelor săvârșite după botez. Totodată, cel ce vine să se spovedească, dobândește și împăcarea cu Dumnezeu și cu Biserica.
Părintele Calistrat Chifan, despre Taina Spovedaniei: „Dacă tu recunoști ceva, ți se dezleagă, dacă nu recunoști ceva, nu ți se dezleagă”
Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că spovedania este singurul act în care prezumția de nevinovăție domină în mod adevărat, în sensul în care omul, dacă recunoaște păcatul său, i se iartă, iar dacă nu recunoaște, nu i se iartă. Astfel, pleacă de la spovedanie încărcat, fără pedeapsa cuvenită. Acest lucru se întâmplă, deoarece preotul nu are voie să îi dea canon celui credincios, chiar dacă îl vede curvind sau ucigând.
„Spune în cartea de Spovedanie, și dacă tu l-ai vedea pe un om curvind, dacă el nu-ți mărturisește lucrul ăsta, tu n-ai voie să-i dai canon, dacă l-ai vedea pe un om că ucide pe cineva și nu-ți spune la spovedanie, tu n-ai dreptul să-i dai canon, dacă l-ai vedea că face orice rău, că fură, că face o trăsnaie, dacă el nu o mărturisește, tu nu poți să-l pedepsești. Deci Spovedania este singurul act în care prezumția de nevinovăție domină în mod adevărat. De exemplu, dacă procurorul, avocatul te mai poate incrimina sau apăra, în spovedanie conștiința ta te apără. Dacă tu recunoști ceva, ți se dezleagă, dacă nu recunoști ceva, nu ți se dezleagă. Te duci încărcat sufletește, adică nu ți-a folosit, dar nu ești pedepsit, pentru că duhovnicul nu are voie.”, a dezvăluit părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Tu, ca preot, nu poți să-ți impui o autoritate mai mare decât Dumnezeu”
La spovedanie, preotul nu poate fi mai aspru decât Dumnezeu și nici nu poate fi mai bun decât Dumnezeu, trebuie să existe un echilibru, dezvăluie părintele Calistrat Chifan. Mai multe sfaturi pot fi întâlnite în cartea regulii pastorale, scrisă de Grigore Dialogul, episcopul Romei. Acesta este doctor al Bisericii și unul dintre cei patru părinți apuseni ai Bisericii, alături de Ambrozie, Augustin de Hipona și Ieronim.
„În momentul în care am deschis cartea regulii pastorale, Grigore Dialogul vine și spune: așa să vorbești cu cel leneș, așa să vorbești cu cel blând, așa să vorbești cu cel comod, așa să vorbești cu cel bolnav, așa să vorbești cu cel iute, așa să vorbești cu cel nervos, e o adevărată pedagogie și e făcută în secolul IV. Nu știu dacă mai este tipărită, eu o dețin, o am în bibliotecă, am citit-o. E o carte foarte bună și, în special, recomandabilă preoților și duhovnicilor, pentru că îți dă anumite pedagogii. Nici nu poți să fii aspru, tu ca preot nu poți să-ți impui o autoritate mai mare decât Dumnezeu, nu poți să fii mai aspru decât Dumnezeu, nu poți să fii mai bun decât Dumenzeu, nu poți să fii mai sever decât Dumenzeu, trebuie să ai echilibru.”, a mai declarat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.