duminică, 3 martie, 2024

Părinții își pot cere iertare de la copii? Părintele Calistrat Chifan: „Da, dar într-un singur context” – VIDEO

Părinții îți pot cere iertare de la copii? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, în emisiunea BZI LIVE.

Iertarea este calea spre libertate, pace, bucurie și sănătate. Cel ce iartă trăiește în armonie cu sinele, dar și cu cei din jur. Însă, de cele mai multe ori, iertarea nu este ușoară, fiindcă majoritatea oamenilor sar peste pași importanți și extrem de necesari în dorința lor de a lăsa evenimentele neplăcute în trecut. Prin urmare, iertarea nu poate fi atinsă până nu trecem printr-un proces de înțelegere și până nu reușim să recunoaștem că iertarea nu este doar o măsură a bunătății noastre, ci este mai mult decât atât.

Părinții își pot cere iertare de la copii? Părintele Calistrat Chifan: „Dacă un părinte greșește față de copilul lui și simte el nevoia să își ceară iertare, poate să o facă”

Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că părinții își pot cere iertare de la copii, dar doar în contextul în care simt nevoia să o facă. Potrivit duhovnicului, dacă copiii greșesc față de părinți, aceștia pot să îi ierte, dar dacă un părinte greșește față de copilul său și simte nevoia să își ceară iertare, poate să o facă, neexistând o obligație, deoarece copilul este cel care a primit viața de la părinte și nu invers.

„Părinții îți pot cere iertare de la copii, dar într-un singur context. Avem o scriere în Filocalie, unde spune așa: „Binecuvântarea părinților peste casa copiilor, iar blestemul maicii zdruncină din temelie.” Cred că îi aparține lui Ioan Gură de Aur. De ce spun lucrul ăsta? Dacă copiii greșesc față de părinți, părinții pot să îi ierte. Dacă un părinte greșește față de copilul lui și simte el nevoia să își ceară iertare, poate să o facă. Dar nu-i o autoritate și o obligație, ca părintele să își ceară iertare de la copil, pentru că copilul este cel care a primit viața de la părinte și există un proverb, care spune așa: Părinții nu-ți pot oferi tot, dar îți dau tot ce au. Și atunci tu poți să îi găsești motiv mamei că a fost rea, tata că a fost aspru, că nu te-a miruit, că nu ți-a făcut, că nu te-a ajutat.”, a explicat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Iertarea este și de natură dumnezeiască”

Pentru a ilustra iertarea, părintele a ales să povestească o întâmplare, care îi are ca protagoniști pe doi frați învrăjbiți. Aflați la judecată și nevorbindu-și de ani de zile, acestora li s-a dat sentința că a doua zi vor fi uciși. La auzul acestei vești, unul dintre frați s-a gândit să îngroape securea războiului și să îl ierte pe celălalt. În schimb, acesta a refuzat, spunându-i că nu îl va ierta niciodată, chiar de va muri. Iată ce soartă au avut cei doi frați.

„Iertarea este și de natură dumnezeiască și Dumnezeu poate lucra în mod constructiv sau distructiv, în ceea ce numim noi. Erau doi la judecată și ei nu și-au vorbit ani de zile și s-a dat sentința ca a doua zi vor fi uciși. Primul s-a speriat și a zis: „Frate, dacă tot mâine murim, te rog să mă ierți de tot ce-am greșit, nu vreau să am asta pe cuget” și ăla a zis: „Niciodată. Știu că mor cu capul tăiat, dar tu de mine iertat nu vei fi niciodată.” A doua zi, când îi scoate la judecată, împăratul spune așa: „Pe ăsta nu l-aș ucide, mă uit la chipul lui și văd o lumină. Cred că nu-i un om rău la suflet, și-ar putea cere iertare de la fratele lui. Dar pe fratele lui să-l decapitez, că-i întunecat la chip. Ăsta nu poate ierta.” Și cel care n-a iertat a primit moartea și cel care a iertat a fost salvat de la moarte.” , a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite