luni, 24 iunie, 2024

Ceapa de trei ori mai scumpă decât carnea. Preț record pentru un kilogram

Banală ceapă a ajuns să coste, per un kilogram, mai mult decât un kilogram de carne. Se întâmpla în Filipine unde autoritățile se declară depășite de situație.

Ceapa este un aliment de bază pentru multe rețete. Nimeni nu își poate imagina cum poate prepara celebrele sarmale fără ingredientul care în Filipine costă extrem de mult.

Ceapa, mai scumpă decât carnea. Prețul este unul record în Filipine

Autoritățile din Filipine sunt în impas după ce ceapa a ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne. Vorbim despre faptul că, potrivit Ministerului Agrigulturii din această țară, un kilogram de ceapă albă costă 600 de pesos, iar un kilogra, de ceapă roșie a ajuns să coste 650 de pesos (aproximativ 11 dolari). Prețurile sunt de trei ori mai mari decât carnea de pui și cu aproximativ 25% peste prețul kilogramului de carne de vită, conform dailybusiness.

Poate părea o problemă nu foarte gravă, dar explozia kilogramului de ceapă a împins inflația din Filipine la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. Autoritățile au anunțat faptul că vor cumpăra, de pe piața externă, 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea. Preedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr. va avea ultimul cuvânt în această chestiune. Președintele este și ministrul Agriculturii și are această putere de decizie. Oficialii guvernamentali explică faptul că soluția este una temporară menită de a reduce prețurile de pe piață și recunosc că unul dintre factorii importanți din inflație

Institutul de statistică din țară afirmă faptul că, în fiecare lună, în Filipine se consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă. Oficialii din minister vor să cumpere prima tranșă de ceapă imediat după ce va fi primită undă verde, iar în februarie să introducă deja pe piață alimentul.

Beneficiile consumului de ceapă

Ceapa are numeroase beneficii dacă este consumată în mod constant și în cantități normale. Ceapa este mai ales folosite în rețete și marii bucătari nici nu concep să gătească fără acest ingredient. Totuși, ceapa are numeroase proprietăți din afara sferei culinare.

Ceapa poate fi utilă în lupta împotriva cancerului, întăreşte sistemul osos al organismului, reduce riscul de infarct, ajuta în scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer. Ceapa are și contraindicații. Nu consumați dacă sunteți alergic, iar pentru persoanele sensibile există o atenționare referitoare la consum pentru că pot apărea arsuri stomacale, flatulenta sau disconfort stomacal. În altă ordine de idei, pe piața din România kilogramul de ceapa s-a scumpit, dar nu se aproprie la nivelul kilogramului de carne.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite