sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Cine a fost cel mai înalt om din istorie. Care este povestea lui Robert Wadlow

Robert Wadlow  fost cel mai înalt om cunoscut din istoria umanității, cu o înălțime de 2.72 metri. S-a născut în 1918 în Alton, Illinois și a murit la vârsta de 22 de ani din cauza complicațiilor legate de gigantism. Wadlow a suferit de o formă rară de gigantism cauzată de o mutație genetică a hormonului de creștere.

Povestea celui mai înalt om din istorie, Robert Wadlow

Pe măsură ce Wadlow a crescut, el a avut probleme cu sănătatea, inclusiv dureri la picioare, probleme de mers și infecții repetate. Cu toate acestea, el a încercat să trăiască o viață normală, participând la activități școlare și făcând turnee în calitate de „Giant of Illinois”.

În ciuda limitărilor sale fizice, Wadlow a continuat să fie o persoană activă și sociabilă, făcând apariții în public și participând la diverse activități caritabile. El a devenit un simbol al curajului și determinării, inspirând oameni din întreaga lume.

Mărimea sa neobișnuită s-a datorat unei hiperplazii a hipofizei care a condus la un nivel înalt de secreție al hormonului de creștere (somatotropină) una din cele mai rare boli din lume.

S-a născut într-o familie care mai avea patru copii, el fiind cel mai mare. După absolvirea școlii elementare din orașul natal, intră la Shurtleff College cu intenția de a studia dreptul. Devine celebru după 1936 prin intermediul trupei de circ Ringling Brothers Circus.

La 5 ani măsura 1.63,iar la 13 ani a devenit cel mai înalt copil cercetaș din lume,având nevoie de un costum special,dar și de un echipament adaptat la înălțimea sa.

În 1939 îl depășește pe John Rogan, care pe atunci era considerat cel mai înalt om din lume.

A murit din cauza unei parazitoze la numai 22 de ani.

Robert Wadlow este amintit astăzi ca cel mai înalt om din istorie, iar viața sa a inspirat mulți oameni să își aprecieze propriile abilități și capacități, indiferent de limitările lor.

Gogea Mitu, cel mai înalt boxer din istorie

Gogea Mitu a fost un boxer român, deținătorul recordului mondial pentru cel mai înalt boxer, dar și cel mai înalt sportiv român.

Înălțimea sa de 2,36 m. l-a făcut celebru în toată Europa interbelică și a fost supranumit „Goliat din România”.

A fost circar, apoi a intrat în lumea boxului, avându-l ca antrenor pe Umberto Lancia. Cariera părea promițătoare, l-a învins pe fostul campion al României la categoria grea Dumitru Pavelescu.

A murit la vârsta de numai 22 de ani, oficial din cauza unei tuberculoze; rudele sale au contestat această variantă, susținând că Gogea Mitu ar fi fost otrăvit de persoane invidioase pe succesul său.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite