Dacă nu știți cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, ați ajuns în locul potrivit! În acest articol, vă vom prezenta povestea părintelui Calistrat Chifan despre unul dintre cei trei mari sfinți ierarhi, Vasile cel Mare, doctorul Bisericii.
Sfântul Vasile cel Mare, cunoscut și sub numele de Vasile din Cezareea Cappadociei, a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea. Este considerat doctor al Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei trei arhiepiscopi îndrăgiți de credincioși, alături de Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur.
Sfântul Vasile cel Mare este prăznuit pe data de 1 ianuarie, dar și pe 30 ianuarie, alături de ceilalți doi mari sfinți Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur.
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare? Părintele Calistrat Chifan: „Păgânii au ajuns să-i recunoască înalta sfințenie, atât de mare era”
Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, dar și unul dintre cei mai valoroși teologi creștini. El s-a născut în jurul anului 329 în Pont și a încetat din viață pe 1 ianuarie 379 în Cezareea. A crescut într-o familie creștină binecunoscută, tatăl acestuia fiind un renumit învățător în Pont, iar mama sa, Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit, de asemenea, sfinți.
Sfântul Vasile a avut o educație aleasă, învățând la Cezareea, Constantinopol și Atena, fiind atras de filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică.
„La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare spunem așa: „Pe arătătorul de cele cerești, pe Marele Vasile cel din Cezareea Capadociei, cu laude și cântări îl slăvim.” De ce? Pentru că păgânii au ajuns să-i recunoască înalta sfințenie, atât de mare era. În ce consta sfințenia Sfântului Vasile? Mama și tata, Vasile și Emilia, cinci frați sfinți (Grigore din Nyssis, Naugratie Făcătorul de Minuni, Macrina Sfântă, Vasile cel Mare), bunica Emilia, care i-a crescut pe ei și aceștia toți trecuți în rândul sfinților. Și ceilalți frați, bineînțeles că tot credincioși, dar nu fac parte din literatura bisericii, nu au intrat în viața bisericii.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, la BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „A cumpărat domenii, a făcut spitale, a făcut case de sănătate”
Despre Sfântul Vasile cel Mare se știe că a avut o putere extraordinară de a lupta împotriva arianismul și de a întemeia spitalul și bolnița. De-a lungul vieții, a cumpărat domenii, a făcut spitale și case de sănătate, unde se foloseau vraci, leacuri și doctori.
„Vasile, pe lângă faptul că era imitat de unii colegi, cum se îmbracă, cum mănâncă, cum vorbește, ce face, toată lumea era copleșită de starea lui sufletească, la o vârstă foarte tânără, în momentul în care devine episcop, întâlnește niște lucruri extraordinar de mari. Și aici vorbim despre puterea de a lupta împotriva arianismului, una din cele mai mari capacități, puterea de a întemeia spitalul și bolnița, care aparține Bisericii și nu Ministerului Sănătății. A cumpărat domenii, a făcut spitale, a făcut case de sănătate, că nu erau spitale moderne ca acum, dar unde se foloseau vraci, leacuri și doctori. În aceste locuri ce veneau? Tot felul de săraci, tot felul de necăjiți, tot felul de bolnavi, fără identitate, în societate nu aveau unde trăi, se numeau vasiliade. Mâncai, lucrai și te întrețineai, ca un fel de mănăstire de obște, unde toți munceau la un loc să-și câștige existența. Acolo munceai ca să mănânci, te rugai ca să trăiești, te tratai să fii sănătos, strângeai hrană pentru timpul cât nu este și făceai provizia pentru ziua de mâine.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.