luni, 24 iunie, 2024

Cresc indemnizațiile pentru mamele cu mai mulţi copii! Plăţile încep din luna noiembrie

Indemnizațiile pentru mamele cu mai mulţi copii cresc cu 59%. Este vorba despre banii acordați părinţilor de gemeni, tripleţi şi multipleţi.

Decizia a fost luată de Guvern printr-o hotărâre ce a fost pusă în aplicare la sfârșitul lunii septembrie. Primii bani se vor acorda din luna noiembrie a acestui an. Măsura este privită ca un pas important în susținerea familiilor cu mai mulți copii născuți simultan.

Cresc indemnizațiile pentru mamele cu mai mulţi copii!

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), aflată sub tutela Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), a adus la cunoștință publicului decizia de majorare a indemnizației pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Conform datelor furnizate de ANPIS, în România, există 2.188 de familii care se încadrează în această categorie, având în total 4.404 gemeni sau tripleți.

Aceste familii vor beneficia de o majorare cu 50% a indemnizației, fără a fi nevoite să depună o nouă cerere. Majorările se vor aplica automat, iar părinții vor observa această schimbare începând cu plățile efectuate în luna noiembrie 2023, pentru luna octombrie.

O altă prevedere importantă este aceea că, în situația în care în timpul beneficiarii indemnizației pentru un copil, părinții nasc un alt copil, aceștia vor beneficia de aceeași majorare. Astfel, Guvernul României vine în sprijinul părinților și îi încurajează să nu renunțe la drepturile lor, indiferent de situație.

Decizia Guvernului României vine în contextul unei inițiative mai ample la nivel european. Prin această hotărâre se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19, care are ca scop principal echilibrarea vieții profesionale cu cea privată a părinților și îngrijitorilor. Aceasta vizează o repartizare echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei.

În plus, prin această directivă se dorește asigurarea unui echilibru adecvat între responsabilitățile profesionale și cele familiale, dar și încurajarea părinților să beneficieze de drepturile lor. De exemplu, dacă inițial unul dintre părinți nu a solicitat concediu pentru creșterea copilului, acesta va avea posibilitatea să își exercite acest drept ulterior.

Este evident că această decizie reprezintă un pas înainte în susținerea familiilor din România și în alinierea țării noastre la standardele și valorile europene în ceea ce privește protecția și sprijinirea părinților.

Indemnizaţii mai mari pentru gemeni

În cazul celor care au gemeni, indemnizația crește cu 127%. Adică, la salariul mediu pe economie, de 6000 de lei, indemnizația mamei cu gemeni va fi de 5100+2550 = 7650 de lei. Mai mare decât salariul. Indemnizatia este acordata timp de doi ani.

Acum, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, înainte de naștere.

Altfel, a fost lansat programul Family Start. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, a anunțat că programul este derulat împreună cu Fondul Român de Contragarantare.

„Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite”, a menționat ministrul Natalia Intotero.

Persoanele interesate de obținerea creditelor garantate de stat, respectiv cu dobânzi și comisioane mai mici, li se pot adresa deja. Conform anunțului MFTES, în 2023, comisionul de analiză și comisionul de administrare sunt acoperite integral pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin Fondul Român de Contragarantare. Dobânda aferentă creditului este subvenționată în proporție de 75% în cazul programului Family Start.

Durata pe care se poate lua un credit este de cel mult 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Astfel, din luna noiembrie a acestui an, cresc indemnizațiile pentru mamele cu mai mulţi copii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.