miercuri, 24 iulie, 2024

Cum să îți scazi nivelul colesterolului. Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

Nivelul colesterolului crescut poate duce la probleme de sănătate serioase, cum ar fi bolile de inimă. Medicamentele standard pentru colesterolul ridicat sunt statinele, care sunt aproape întotdeauna prezente în terapia pentru colesterolul ridicat.

Tratamentul pentru colesterol ridicat duce la un rezultat excelent, dacă cauza este identificată la timp și se procedează la eliminarea acesteia.

Cum să îți scazi nivelul colesterolului

Există mai multe modalități prin care poți reduce nivelul colesterolului.

Schimbarea stilului de viață: Un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului. Evitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și a produselor din carne roșie și a produselor lactate cu conținut ridicat de grăsimi, precum și creșterea consumului de fructe, legume, cereale integrale, pește gras și ulei de măsline poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

  • Controlul greutății: Obezitatea poate contribui la creșterea nivelului colesterolului. Controlul greutății prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului.
  • Consumul de alimente bogate în fibre solubile: Alimentele bogate în fibre solubile, cum ar fi ovăzul, merele, perele și fasolea, pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului.
  • Reducerea consumului de alcool: Consumul excesiv de alcool poate contribui la creșterea nivelului colesterolului. Limitarea consumului de alcool la 1-2 porții pe zi poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului.
  • Consumul de suplimente alimentare: Unele suplimente alimentare, cum ar fi extractul de struguri roșii, policosanolul și șofrana, pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului. Este important să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice suplimente alimentare.
  • Medicamente pentru scăderea colesterolului: Medicamente, cum ar fi statinele, fibratele și acidul nicotinic, pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului. Medicamentele trebuie prescrise de către medicul specialist.

Care este nivelul normal al colesterolului

Nivelurile normale ale colesterolului variază în funcție de vârstă, sex și alți factori de risc pentru boli de inimă. În general, nivelurile optime ale colesterolului sunt:

Colesterol total: Valorile normale pentru colesterolul total se situează între 150 și 199 mg/dL. Nivelurile mai mari de 200 mg/dL sunt considerate ridicate și pot fi un semn al unui risc crescut de boli de inimă.

LDL colesterol: LDL colesterolul, sau „colesterolul rău”, ar trebui să fie cât mai mic posibil. Valorile normale pentru LDL colesterol sunt între 40 și 129 mg/dL. Nivelurile mai mari de 130 mg/dL sunt considerate ridicate.

HDL colesterol: HDL colesterolul, sau „colesterolul bun”, ar trebui să fie cât mai mare posibil. Valorile normale pentru HDL colesterol sunt între 40 și 59 mg/dL pentru bărbați și între 50 și 59 mg/dL pentru femei. Nivelurile mai mari de 60 mg/dL sunt considerate bune și pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Trigliceride: Valorile normale pentru trigliceride se situează între 40 și 149 mg/dL. Nivelurile mai mari de 150 mg/dL sunt considerate ridicate și pot fi un semn al unui risc crescut de boli de inimă.

Este important de menționat că aceste valori pot varia în funcție de laborator și de metoda de măsurare utilizată. De aceea, este important să discuți cu medicul tău despre nivelurile tale specifice ale colesterolului și despre ce înseamnă acestea pentru sănătatea ta.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite