Dacă nu știi cum se tratează infarctul miocardic acut, ai ajuns în locul potrivit. Prof. dr. Florin Mitu, șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE care sunt pașii necesari în stabilirea unui tratament adecvat, în cazul unei persoane care a suferit un infarct.
Infarctul miocardic acut reprezintă o afecțiune foarte periculoasă, rezultată din blocarea (ocluzia) uneia dintre arterele coronare. Blocarea unei artere este cauzată de un tromb (cheag de sânge). Astfel, porțiunea de miocard irigată de această arteră nu mai primește sânge bogat în oxigen, fapt ce duce la necroză miocardică.
Important de precizat este că necroza nu apare imediat după blocajul survenit. De obicei, debutează la aproximativ 20 de minute și apare în centrul zonei irigate necorespunzător sau deloc cu sânge. Zona ajunge să fie necrozată în întregime în aproximativ 4-6 ore. În momentul în care cheagul de sânge (trombul) este îndepărtat în primele ore după un atac de cord, fluxul de sânge prin această arteră este reluat. Aceasta înseamnă că miocardul este oxigenat din nou (așa-numita reperfuzie miocardică). În acest caz, progresia necrozei este oprită, iar zona afectată de infarct este limitată.
Cum se tratează infarctul miocardic acut? Prof. dr. Florin Mitu: „Pacientul trebuie să intre în programe de recuperare”
În prezent, în cazul unei persoane care a suferit un infarct miocardic acut, există posibilitatea de a interveni în primele patru ore prin efectuarea coronarografiei și dilatării vasului înfundat prin așa-numita tehnică de angioplastie transluminală percutană și se implantează un stent, un tubușor, care permite fluxului să treacă prin zona respectivă.
Ulterior, pacientul este introdus într-un program de recuperare, unde, pe lângă evaluarea clinică, evaluarea capacității de efort, sunt evaluate toate componentele de risc, factorii de risc.
„Pacientul cu infarct miocardic, fie că a fost revascularizat sau a urmat tratament conservator, pentru că în prezent există posibilitatea de a interveni în primele patru ore prin efectuarea coronarografiei și dilatării vasului înfundat prin așa-numita tehnică de angioplastie transluminală percutană și se implantează un stent, un tubușor, care în zona unde a fost infarctul permite fluxului să treacă prin zona respectivă. Da, aceasta este faza acută, dar pacientul trebuie să intre în programe de recuperare. Pentru că noi ce facem în acest programe?
Facem, pe lângă evaluarea clinică, evaluarea capacității de efort, evaluăm toate componentele de risc, factorii de risc, pentru că un medic în urgență, un medic în terapie intensivă nu are timp să evalueze toate elementele componente, el se axează pe procesul acut.”, a declarat medicul Florin Mitu, în cadrul emiciunii BZI LIVE.
Care sunt factorii de risc ai sindromului coronarian acut? Iată cum se tratează infarctul
Riscul de a experimenta simptomele sindromului coronarian acut cresc odată cu vârsta. Astfel, bărbații prezintă un risc mai mare după 45 de ani, iar femeile după 55 de ani. De asemenea, este luată în calcul și dimensiunea genetică, fiindcă riscul este mai crescut dacă în familie există un istoric de boli cardiace precoce.
Deloc de neglijat este și fumatul, deoarece acesta crește riscul de atac de cord, dar și de alte afecțiuni cardiovasculare. În plus, un important factor de risc este și obezitatea.
Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) poate avea efecte devastatoare asupra inimii. În combinație cu obezitatea, colesterolul ridicat sau diabetul zaharat, poate crește semnificativ riscul de atac de cord.