duminică, 6 octombrie, 2024

Curtea Constituțională a României a decis: Cresc salariile primarilor din toată țara!

Curtea Constituțională a României a respins sesizarea formulată de USR în legătură cu legea de majorare a indemnizațiilor primarilor și șefilor de consilii județene. Astfel, cresc salariile primarilor din toată țara!

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, a declarat că este constituțională aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile aleșilor locali. În aceste condiții, legea prin care se majorează salariile pentru primari și președinți de consilii județene, care a fost votat în 27 septembrie 2022, rămâne în vigoare. Prin această majorare, salariile edililor se vor majora cu până la 2.000 lei. De creștere salarială vor beneficia și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale.

Cresc salariile primarilor din toată țara!

Salariile primarilor şi președinţilor de consilii judeţene vor crește cu până la 2.000 de lei, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că este constituțională legea prin care acestea au fost majorate. Aceste creșteri salariale au fost votate pe data de 27 septembrie 2022, în Parlament, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

USR și deputații Forței Dreptei a depus o sesizare de neconstituționaliatte în legătură Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În sesizarea depusă la CCR se preciza că în lege nu era idnicată sursa de finanţare. În plus, reprezentanții USR și ai Forței Dreptei au invocat încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor. Semnatarii sesizării au precizat că actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Creșterea salariilor primarilor și președinților de consilii județele a fost făcută prin amendamente depuse în Senat, în luna septembrie a anului trecut, de doi senatori UDMR.

În aceeași zi, CCR a admis sesizarea depusă de USR și deputații Forței Dreptei. Asta a dus atunci la împiedicarea majorării de salarii din sistemul public prin Parlament.

Demn de menționat este faptul că salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Senatorii UDMR au depus un amendament prin care au solicitat actualizarea salariilor demnitarilor cu salariul minim din 2021. Între timp, salariul minim s-a majorat la 2.300 lei în 2021, față de 2.080 lei, cât era 2019.

Cu cât vor crește salariile primarilor și președinților de consilii județene

În urma deciziei CCR, salariile primarilor, şefilor de consilii judeţene, vicepreședinților, dar și ale angajaților din administrațiile locale vor crește.

Astfel, salariul primarului general al Capitalei va crește de la 20.800 lei la 23.000 lei, în timp ce un primar de municipiu reședință de județ va avea un salariu de 20.700 lei, în loc de 18.720 lei, cât are în prezent.

În ceea ce privește salariile primarilor de comune mari, acestea vor crește cu aproape 1.000 lei, în timp ce indemnizațiile edililor din comunele mici se vor majora cu sume ce variază între 500 și 800 lei.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi, a declarat că acum nu ar fi cel mai important moment pentru o creștere a salariilor primarilor.

„Curtea Constituțională a spus că legea este constituțională. Despre aceste majorări salariale, cred că un răspuns are cu siguranță domnul ministru al Finanțelor. Creșterile salariale nu vizează doar primarii, ci și foarte mulți lucrători din administrația locală. Lucrători care în conformitate cu Legea 153 sunt raportați la salariul primarului. Este vorba despre foarte multe persoane care au salariile înghețate la nivelul anului 2008. De aceea, nu cred că era acum momentul pentru aceste creșteri în cazul primarilor, dar să nu uităm că salariații din administrația publică locală au salariile blocate la nivelul anului 2008“, a declarat Marius Budăi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite