joi, 23 mai, 2024

Facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze: Ce mesaje au transmis furnizorii

Modificările legislative ce au intrat în vigoare începând cu data de 16 decembrie 2022 în domeniul energiei vor determina întârzieri în emiterea facturilor la energie electrică pe luna februarie 2023. Furnizorii au început deja să trimită clienților informări legate de subiect.

Astfel, facturile la energie electrică și gaze naturale vor fi cu întârziere în luna februarie. Acestea urmează a fi calculate ținându-se cont de măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie.

Facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze: Ce anunță Enel și Electrica Furnizare

Clienții companiei Enel au primit zilele acestea un mesaj prin sunt anunțați că facturile la energie electrică și gaze naturale vor fi cu întârziere în luna februarie.

Persoanelor care au contract cu firma furnizoare de servicii de energie electrică și gaze naturale li se comunică faptul că modificări legislative au intrat în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022 vor afecta modul de facturare a consumului. Aceste modificări determină actualizarea sistemelor informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative. Măsurile luate vin în completarea OUG 27/2022, modificată și completată ulterior prin Legea nr. 357/2022.

Acest lucru determină firma să emită facturile aferente consumului de energie electrică și gaze naturale cu întârziere. Se au în vedere facturile la electricitate, gaz și energie termică în sistem centralizat de termoficare.

persoana care se uita la factura si are bani in mana
Facturile la energie electrică și gaze naturale vor fi cu întârziere în luna februarie

Și cei de la Electrica Furnizare și-au înștiințat clienții că facturile pe luna februarie 2023 vor veni cu întârziere.

„Lucrăm la optimizarea sistemului informatic de facturare în vederea implementării celor mai recente modificări legislative, motiv pentru care emiterea facturilor poate înregistra întârzieri, atât pentru facturile în format fizic, cât și pentru cele electronice. Pentru detalii cu privire la măsurile de sprijin ce urmează a fi evidențiate în cadrul facturilor, precum și la modul de aplicare al acestora, te rugăm să consulți pagina dedicată din site-ul nostru“,, le-au transmis cei de la Electrica Furnizare clienților.

Un mesaj asemănător a fost trimis clienților, săptămâna trecută, și de Hidroelectrica.

Românii s-au confruntat cu problema neprimirii facturilor la energie electrică și gaz și anul trecut, când au fost cazuri când întârzierile au fost și de 6 luni. Și atunci întârzierile au fost puse pe seama modificărilor legislative făcute de autoritățile române, dar și de plafonarea și compensarea anumitor facturi.

persoana care tine in mana o factura de energie
Pensionarii care au venituri sub 2.000 de lei lunar beneficiază de carduri de energie, cU ajutorul cărora își vor putea achita facturile la energie electrică și gaze naturale

Cum se plătește factura la energie electrică și gaze naturale cu cardul de energie

Pensionarii care au venituri sub 2.000 de lei lunar beneficiază de carduri de energie. Cu ajutorul acestora, persoane în vârstă își vor putea achita facturile la energie electrică și gaze naturale.

Cardul de energie este emis pe suport de hârtie și reprezintă un ajutor ce este dat de către stat. Acesta se va acorda în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare,  în perioada 20 februarie 2023 – 30 iunie 2023, respectiv 20 septembrie 2023 – 27 decembrie 2023.

Cu cardul de energie se vor putea achita facturile curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. De precizat este faptul că plata se va putea face către mai mulți furnizori.

Plățile vor putea fi făcute cu ajutorul postașului, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române.

Cardul de energie are valabilitatea asigurată până la 31.12.2023, dar plățile se pot efectua la oficiile poștale până în data de 27.12.2023.

Potrivit ministrului Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, prima tranșă de bani pe care românii o primesc pe cardul de energie ar trebui să intre zilele acestea, însă facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze vor mai întârzia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite