luni, 15 aprilie, 2024

Gratuităţi pentru refugiaţii ucraineni, în România. Transport rutier şi feroviar timp de 5 zile de la intrarea în ţară

În anul 2023, România continuă să ajute şi astfel oferă o serie de gratuităţi pentru refugiaţii ucraineni. Cetăţenii străini şi apatrizi vor beneficia timp de 5 zile de la intrarea în ţara transport rutier şi feroviar.

Decizia a fost luată în cadrul unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

„În contextul situaţiilor prezentate privind conflictul militar între Federaţia Rusă şi Ucraina, ţinând cont de cadrul legal actual aplicabil, s-a considerat necesară elaborarea unei Hotărâri de Guvern privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, în vederea reglementării situaţiilor actuale”, potrivit MTI.

Gratuităţi pentru refugiaţii ucraineni, timp de 5 zile de la intrarea în ţară

Toţi refugiaţii ucraineni vor fi beneficiari a unor gratuităţi după ce ajung în România. Timp de 5 zile calendaristice de la momentul intrării în ţara vor putea circula cu mijloace de transport feroviar şi rutier fără a plăti bilet.

Important de menţionat este faptul că apatrizii şi cetăţenii străini vor efectua deplasări gratuite din zona granitlor cu Ucraina şi Republica Moldova către localitari de pe teritoriul statului român sau către ieşirea din ţară spre alte state, în afara celor menţionate anterior, potrivit Minsterului Transporturilor şi Infrastructurii.

„Se propune ca aceştia să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona graniţelor cu Ucraina şi Republica Moldova către localităţi de pe teritoriul ţării sau către ieşirea din ţară, spre alte state în afara celor menţionate anterior, de: gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la toate rangurile de tren, clasa a II-a, loc pe scaun; gratuitate la efectuarea unei călătorii cu mijloace de transportul rutiere pe teritoriul ţării şi a unei călătorii internaţionale în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă sau a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, care va cuprinde numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare şi destinaţia”, se arată în actul normativ.

Bugetul MTI se va suplimenta, după ce refugiaţii ucraineni vor primi gratuităţi la transport feroviar şi rutier

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii susţine faptul că de la data intrării în vigoare a acestei decizii se aproga Hotărârea Guvernului nr. 337/2022 care face referire la acordarea unor gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor care se afla în situaţii dificile. De asemenea, care provin din zona operaţiunii militare din Ucraina. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 12 martie 2022.

Totodată, prin acest proiect de act normativ se are în vedere suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu suma de 4,159 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul feroviar public al acestor cetăţeni, în perioada 1 – 11 martie 2022.

În aceeaşi ordine de idei, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea asigurării de sprijin şi asistenţă umanitară pentru anumite categorii de cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite provenite din Ucraina. În contextul acordării gratuităţilor de călătorie, CFR Călători a dispus suplimentarea capacităţilor de transport în vederea evitării aglomerării şi a asigurării tranzitului cetăţenilor din Ucraina.

Vă aducem aminte că statul român a oferit de la debutul războiului mai multe gratuități pentru refugiații ucraineni. De asemenea, Guvernul a acordat drept de muncă și de învățătură, subvenție pentru cazare și pentru masă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite