O anumită categorie de pensionari va primi o indemnizație de 50% în plus la pensie. Este vorba despre pensionarii din România care au lucrat în uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.
Indemnizație de 50% în plus la pensie!
Pensionarii din România care au lucrat în anumite domenii de activitate pot beneficia de o indemnizație la pensie de 50%. Conform Legii nr.8/2006 (republicată), prin „uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică”.
Cuantumul acestei indemnizații reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, însă nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.
De curând, Legea a fost modificată, iar suma primită în plus va fi supusă indexării. Asta înseamnă o creștere în luna ianuarie 2025.
„Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 30 septembrie 2016, se modifică după cum urmează:
«Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de referință sau, după caz, a indixării/actualixării a cuantumului pensiei».
«Stabilirea și plata indemnizației lunare se efectuează de către casa de pensii în evidența căreia se află solicitantul».
«Fondurile necesare plății drepturilor prevăzute de prezența lege, cheltuielile administrative , precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru beneficiarii aflați în evidența sistemului public de pensii, respectiv prin bugetul instituțiilor care administrează fondul de pensii pentru beneficiarii aflați în evidența altor sisteme de asigurări sociale neintegrate în sistemul public’”.
Vești bune sunt și pentru militari
Un proiect de lege propune actualizarea pensiilor militare de stat pe baza mediei soldelor de funcție sau salariilor de funcție obținute într-o perioadă consecutivă din carierele militarilor, aceste sume fiind utilizate pentru calcularea pensiilor.
Scopul actualizării este de a reflecta creșterile salariale și alte ajustări aplicate personalului militar activ, asigurând corelarea pensiilor cu veniturile actualizate ale acestora. Cu toate acestea, conform amendamentului propus de PNL, actualizarea nu va afecta militarii care ocupă funcții publice, inclusiv cele de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat și funcții echivalente.
De asemenea, persoanele care sunt parlamentari vor fi excluse de la această măsură pe durata mandatului.
Altfel, o anumită categorie de pensionari va primi o indemnizație de 50% în plus la pensie.