duminică, 6 octombrie, 2024

Lucruri mai puțin cunoscute despre sărbătoarea Sfântului Nicolae. Părintele Calistrat Chifan: „Este portița sărbătorilor de iarnă” – VIDEO

Despre sărbătoarea Sfântului Nicolae există numeroase lucruri mai puțin cunoscute de oameni. Printre acestea se numără și faptul că sărbătoarea este considerată portița sărbătorilor de iarnă, ne spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în Patara, provincia Licia, Imperiul Roman. Grație minunilor atribuite mijlocirii sale, acesta este cunoscut și sub numele de Nicolae făcătorul de minuni. Tradiția ortodoxă îl prezintă pe Sfântul Nicolae ca fiind patronul marinarilor, negustorilor, arcașilor, hoților care regretă, copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa.

Sfântul Nicolae este, de asemenea, foarte iubit de copii, deoarece are un obicei de a le aduce anual daruri în ghete, pe data de 6 decembrie.

Lucruri mai puțin cunoscute despre sărbătoarea Sfântului Nicolae. Iată ce ne spune părintele Calistrat Chifan

Se cunosc foarte puține informații despre Sfântul Nicolae. Cele mai vechi relatări despre viața acestuia au fost scrise cu mult timp după moartea sa și cuprind multe elemente legendare. Se spune că acest sfânt a salvat trei fete de la desfrânare, ducând câte un sac cu aur acolo unde locuiau, pentru fiecare dintre ele, fără să fie văzut, pentru ca tatăl lor să le poată cumpăra zestre. Potrivit altor istorisiri, Sfântul Nicolae a apărut în visul unui mare împărat, pentru a-l ruga să scape de la moarte trei bărbați întemnițați pe nedrept. În tinerețe, se spune că a făcut un pelerinaj în Egipt și în zona Palestinei.

Părintele Calistrat ne spune că Sfântul Nicolae reprezintă portița sărbătorilor de iarnă. Începând cu data de 6 decembrie, debutează cântatul colindelor în mod oficial. Se spune că, de la această dată, iarna începe să își scuture barba, iar Sfântul Nicolae vine să aducă zăpada, mult așteptată de cei mici.

„Sărbătoarea Sfântului Nicolae este portița sărbătorilor de iarnă. De la Sfântul Nicolae începe primitul cadourilor, că este primul care oferă dulciuri celor mici. Doi, de la Sfântul Nicolae se începe cântatul colindelor în mod oficial. Deci deja o să vedem copii care umblă în colind pe scară la bloc, pe la prieteni, pe la cunoscuți și plus că între Sfântul Nicolae și Sfântul Spiridon, 6 și 12 este miezul postului, când toți vin și se împărtășesc și, în general, se spune după tradiția veche că, începând cu Sfântul Nicolae, iarna începe să își scuture barba și să vină Sfântul Nicolae să aducă zăpada, cea pe care o așteaptă copiii și o iarnă cu puțină zăpadă este mult mami miraculoasă, mult mai fantastică, mult mai frumoasă, mult mai dorită, mult mai așteptată. Pe când, datorită schimbărilor anotimpurilor și a tuturor factorilor pe care Dumnezeu îi știe, ne-am cam deziernat, ne-am cam întomnat târziu.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

Potrivit tradiției populare, seara de 5 decembrie este pentru toți copiii prilej de emoție. Aceștia își curăță cu mare atenție ghetele și le așează aproape de ușă sau de fereastră, în așteptarea lui Moș Nicolae. Celor cuminți, moșul le aduce dulciuri, iar copiilor neascultători, o nuielușă.

Totodată, există un obicei în care se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, pentru ca de Anul Nou să înflorească. În funcție de crenguța care a înflorit, se spune că acea recoltă va fi cea mai bogată în anul ce va urma.

Un obicei care există doar la sate este acela în care, de Sfântul Nicolae, tinerii se organizează în cete și încep să își aleagă gazda la care vor merge pentru repetițiile de Crăciun și de Anul Nou.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.