Aproape toată lumea este familiarizată cu disconfortul la nivelul membrelor în timpul somnului sau imediat după ce se trezește. O postură de somn inconfortabilă, o pernă nepotrivită sau haine strâmte pot provoca o circulație deficitară și senzații de furnicături, frisoane și arsuri.
În majoritatea cazurilor, eliminarea acestor cauze va fi suficientă pentru a restabili un somn bun și odihnitor. Cu toate acestea, dacă simptomele de amorțeală a brațelor apar frecvent și schimbarea poziției corpului nu ameliorează disconfortul, acesta este un semnal pentru a consulta un neurolog.
Mâini amorțite în somn. Cauze care provoacă acest simptom neplăcut
Aceste simptome apar cel mai adesea la persoanele care fac muncă manuală în poziție șezândă, cum ar fi croitoresele. În ultimii ani, așa-numitul sindrom al tunelului carpian a devenit mult mai frecvent, afectând utilizatorii de computere și jucătorii pasionați. Suprasolicitarea tendoanelor carpiene și umflarea mâinilor duc la impingerea nervilor din încheieturi și determină dureri.
Tulburările circulatorii de la nivelul extremităților sau boala Raynaud determină ciupirea terminațiilor nervoase pe termen scurt și provoacă disconfort. O trăsătură distinctivă a acestei afecțiuni este durerea pronunțată la nivelul mâinilor atunci când îngheață și o senzație constantă de mâini reci în ciuda temperaturii ambientale.
Amorțeala severă la un singur braț poate fi cauzată de o afecțiune precum osteocondroza la nivelul coloanei cervicale. Polineuropatia rezultată în urma unor tulburări endocrine, de exemplu, diabet, anemie sau infecții virale este, de asemenea, o cauză frecventă de disconfort în timpul somnului.
Metode de tratament pentru a scăpa de acest deranj. Procedurile necesare pentru a scăpa de furnicături
După cum puteți vedea, cauzele amorțelii brațului în somn sunt multiple și numai un medic poate stabili diagnosticul corect și prescrie tratamentul adecvat pe baza întregului set de simptome.
Tratamentul vizează, de obicei, îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul mâinilor, reducând umflarea. Medicul poate prescrie un complex de medicamente, diverse proceduri fizioterapeutice, masaj, precum și metode de medicină populară utilizate în mod obișnuit.
Rezultatele bune pot fi obținute prin efectuarea în mod regulat a unor exerciții speciale cu efort pe mâini. În cazurile avansate de osteocondroză și sindrom de tunel carpian, este posibil să aveți nevoie de ajutorul unui chiropractician sau chiar al unui chirurg.
Când amorțeala brațelor anunță un accident vascular cerebral?
Adesea, amorțeala brațelor în timpul somnului este cauzată de constricția vaselor de sânge. Dacă apare o singură dată, provoacă doar un disconfort minor, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă amorțeala devine sistematică, este deja considerată o anomalie și necesită intervenția unui specialist.
Deoarece căile nervoase se suprapun, brațul stâng va fi afectat dacă un accident vascular cerebral a avut loc în emisfera dreaptă și invers. Cu toate acestea, există o altă corelație. Cu cât accidentul vascular cerebral se produce mai aproape de emisfera dreaptă, cu atât mai dureros sunt afectate membrele.
Medicii spun că pentru a scăpa de mâini amorțite în somn trebuie să administrezi medicamente precum Nurofen, Ketonal, Diclovit, Ketorol și injecții cu Mydocalm. Aceste medicamente sunt recomandate pentru a preveni spasmul mușchilor gâtului. De asemenea, indicați sunt și agenții de vitamina B, injecții cu Milgamm și complexul de vitamine din comprimatele Neuromultivit.