duminică, 3 martie, 2024

Somnolența diurnă. Cum poți combate senzația de oboseală accentuată

Tot mai multe persoane se confruntă cu somnolența diurnă și o stare de oboseală permanentă însoțită de lipsă de energie și productivitate scăzută în activitățile zilnice. Căscatul frecvent, senzația de pleoape grele și nevoia de a dormi în timpul zilei semnalează de fapt o afecțiune mult mai gravă. Organismul trage un semnal de alarmă întrucât apare epuizarea fizică, dar și psihică. Dec cele mai multe ori, somnolența diurnă este un simptom al unor alte probleme de sănătate. Iată cum poți combate senzația de oboseală accentuată.

Somnolența diurnă

Somnolența diurnă se manifestă prin stări de oboseală accentuate și regulate, lipsa energiei, incapacitatea de concentrare și memorare, stare de moleșeală, iar la nivel psihic pot să apară tulburări emoționale, oscilații între sentimente contradictorii și chiar o stimă de sine scăzută. Somnolența diurnă este o afecțiune gravă dacă ea apare pe o perioadă lungă de timp și reprezintă, de fapt, un semnal de alarmă pentru organism.

Lipsa somnului este una dintre cele mai des întâlnite cauze ale somnolenței diurne. Somnul insuficient pe o perioadă îndelungată poate duce la insomnie, o problemă mult mai gravă și care necesită tratament. De asemenea, printre cauzele somnolenței diurne se află și orele nepotrivite de somn. Obiceiul de a sta noaptea până târziu și de a ne trezi devreme poate epuiza într-un timp foarte scurt organismul. Astfel, inosmnia poate duce la instalarea depresiei, dar și a atacurilor de panică în somn.

Somnolența diurnă poate să apară și din cauza unei alte probleme precum apneea în somn. Această tulburare este caracterizată prin pauze scurte de respirație în timpul nopții, astfel că duce la fragmentarea somnului. O altă problemă care poate declanșa somnolența diurnă este sindromul picioarelor neliniștite. Această tulburare se manifestă prin nevoia de a mișca picioarele înainte de a adormi, dar chiar și în timpul somnului.

Somnolența diurnă poate fi cauzată și de probleme medicale precum depresia, tulburarea bipolară, anxietatea sau sindromul de stres posttraumatic. O afecțiune gravă a creierului care provoacă somnolența diurnă și oboseala excesivă este narcolepsia, o afecțiune neurologică în care creierul uman nu poate controla ciclul de somn și starea de veghe.

Cum poți preveni sau trata senzația de oboseală și epuizare

Somnolența diurnă poate fi prevenită în cele mai multe cazuri. Este recomandată vizita la medic atunci când somnolența diurnă persistă de ceva timp și nu putem să ne revenim din permanenta stare de oboseală fizică și psihică. Ce trebuie de reținut este faptul că somnolența diurnă nu se tratează cu cafea, băuturi energizante sau alte suplimente.

În cazul somnolenței diurne, medicul va pune un diagnostic și va oferi tratamentul corespunzător. Starea de oboseală accentuată sau epuizarea cronică poate fi tratată medicamentos, dar la fel de bine poate fi combătută prin câteva metode simple. Respectarea orelor de somn, măcar 7 ore de odihnă noctură, menținerea unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață sănătos ne vor ajuta să prevenim somnolența diurnă. Mai mult, o gândire pozitivă și un tonus bun sunt esențiale pentru a trata sau preveni senzația de oboseală fizică și psihică.

Somnolența diurnă este cauzată de mai mulți factori și semnalează probleme grave de sănătate dacă starea de oboseală și epuizare persistă de ceva timp. Pentru a preveni această tulburare este important să avem un stil de viață sănătos și să menținem un echilibru la nivel fizic și mental.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite