marți, 17 iunie, 2025

O româncă a deschis un restaurant tradițional în Japonia. Cum a reușit Andra Grosu să cucerească inimile localnicilor

Românca care a deschis un restaurant tradițional în Japonia se bucură de un succes uimitor. Andra Grosu și-a împlinit visul la care a muncit o mare parte din viața sa. Aceasta a deschis un restaurant cu specific tradițional românesc într-o țară cu o cultură extrem de diferită.

Femeia a denumit restaurantul „Yashibe” și mărturisește că acesta este extrem de popular atât printre românii stabiliți acolo, cât și printre localnici. Afacerea a început să înflorească acum câțiva ani. Recent, Andra a decis să mai deschidă o nouă locație. Despre deschiderea noului restaurant s-a auzit și pe meleagurile țării noastre. Mama tinerei, Rodica Grosu, interpretă de muzică populară din Iași a povestit despre noua etapă din viața fiicei sale.

O româncă a deschis un restaurant tradițional în Japonia. Ce mâncăruri se regăsesc în meniu?

Rodica Grosu a postat pe rețelele de socializare anunțul despre noua locație pe care o deschide fiica sa. Mama Andrei a încurajat românii care călătoresc în Japonia să nu ezite și să treacă pe la restaurantul fiicei sale pentru a o susține și în același timp pentru a o felicită pentru succesul obținut.

„Restaurantul „YASHIBE” din Japonia al fiicei mele Grosu Andra-Ștefānica vă așteaptă în noua locație! Urmăriți video! Felicitări draga mamei și mult succes!”,  a fost mesajul transmis de interpreta de muzică populară.

La restaurant sunt servite doar mâncăruri tradiționale românești. Astfel, orice român stabilit în Japonia căruia îi vine pofta de o sărmăluță pregătită exact ca la mama acasă poate trece pe la „Yashibe” să-și împlinească pofta.

Pe lângă sarmale, în meniu se găsesc și mici, fasole cu cârnați, salată de boeuf, salată de vinete, icre, cârnați de casă, ciorbe și borșuri cu afumătură. De asemenea, într-un interviu, proprietara restaurantului a menționat că japonezelor le place să poarte ia tradițională românească.

Interesul acordat de japonezi pentru cultura românească

La restaurant sunt angajate în mare parte doar femei de origini japoneze, astfel acestea sunt extrem de încântate atunci când la un eveniment special trebuie să poarte costumul național românesc. Andra a optat pentru această îmbrăcăminte pentru a reuși să transmită o imagine completă a țării natale.

„Vreau să celebrez fermecătoarea bluză românească, cunoscută și sub numele de „ie”! Această îmbrăcăminte tradițională rafinată este o adevărată reflectare a moștenirii și a măiestriei bogate a României. Haideți să ne scufundăm împreună în povestea sa captivantă!”, a fost mesajul postat de Andra pe pagina de Facebook a restaurantului.

Restaurantul Yashibe este a doua casă a Andrei. Datorită acestuia, femeia menține legătura cu România prin mâncare, iar clienții fiindu-i deja prieteni.

Chiar dacă românca care a deschis un restaurant tradițional în Japonia se bucură de mult succes, la început, aceștia nu știau prea multe despre cultura noastră. În primii ani în care Andra s-a mutat în Japonia a observat cum localnicii când auzeau de România asociau țara cu nume celebre precum Nadia Comăneci, Ceaușescu, Hagi sau Dracula. Ea încerca să le explice acestora că de fapt această țară este mai mult decât doar aceste nume. Astfel, cu timpul femeia a observat cum japonezii manifestă interes pentru a afla mai multe informații despre cultura românească.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite