vineri, 12 aprilie, 2024

Prețurile la materialele de construcție au explodat în 2024! Cât te costă să-ți construiești singur o casă

Prețurile imobilelor au înregistrat fluctuații semnificative de la o lună la alta. Analizele specialiștilor indică faptul că ne confruntăm cu o perioadă caracterizată de explozii ale prețurilor la închirierea și vânzarea proprietăților imobiliare. Având în vedere acest aspect, tot mai mulți români consideră că este mai avantajos să-și construiască propria locuință, luând în calcul atât costul, cât și rezultatul final.

Cât te costă să-ți construiești o casă în 2024

Ultima jumătate de deceniu nu a reprezentat o perioadă favorabilă pentru investițiile în imobiliare. Criza generată de pandemia de SARS-CoV-2, conflictele armate, criza energetică și a materialelor de construcții au fost factori care au influențat negativ sectorul imobiliar.
În ceea ce privește construcția propriu-zisă a unei case, primul pas este identificarea și achiziționarea unui teren adecvat. Prețurile pentru terenuri variază considerabil. Astfel, pentru un teren de aproximativ 400 de metri pătrați, costurile pot fi cuprinse între 28.000 și 54.400 de euro, în funcție de locație și alte caracteristici relevante.

Următorul pas în procesului de construcție, este alegerea unui arhitect care să proiecteze casa. Costurile asociate acestui aspect pot varia considerabil. În general, pentru proiectarea unei case de aproximativ 100 de metri pătrați, tarifele arhitectului se situează în intervalul de 4.000 și 40.000 de euro, în funcție de complexitatea și rafinamentul proiectului.

Privind retrospectiv, în 2023, prețurile pentru construcția unei case la stadiul de roșu variau între 30 și 100 de euro pe metru pătrat, exclusiv costurile de manoperă. Cu toate materialele incluse, prețul putea ajunge la 200-300 de euro pe metru pătrat. În ceea ce privește construcția unei case la cheie, costurile de manoperă se situează între 150 și 200 de euro pe metru pătrat, iar cu toate materialele incluse, prețul total poate varia între 400 și 590 de euro pe metru pătrat.

Pentru o casă de 100 de metri pătrați, cantitatea de materiale necesară poate varia în funcție de proiectul specific și de tipul materialelor utilizate. Conform estimărilor specialiștilor, sunt necesari aproximativ 70-80 de metri cubi de beton, 20-30 de metri cubi de zidărie și 5-7 tone de oțel pentru o casă la roșu.

Costurile pentru branșamente pornesc de la 6.000 de euro

Materialele de construcție reprezintă un aspect esențial, dat fiind că prețurile acestora sunt destul de instabile. În anul 2024, de exemplu, o cărămidă poate avea un preț de aproximativ 11 lei sau chiar mai mult, în timp ce un metru pătrat de țiglă metalică poate costa în jur de 34 de lei. Prețurile materialelor fluctuează, motiv pentru care este recomandabil să ai un buget flexibil pentru a face față acestor variații.

Prețul pavajelor poate atinge suma de 46 de lei pe metru pătrat, în timp ce panourile tip sandwich costă peste 130 de lei pe metru pătrat. Toate aceste materiale sunt cu aproximativ 10-20% mai scumpe în 2024 față de anul 2022. Tarifele pentru țeava rectangulară și țigla metalică au înregistrat și ele majorări. Vestea bună este că oțelul beton este cu aproximativ 10% mai ieftin în comparație cu anul trecut, iar prețul OSB-ului a scăzut cu mai mult de 25%.

Următoarea etapă în procesul de construcție a unei case este începerea unei colaborări cu o firmă de construcții. Aceste companii practică tarife variabile în funcție de nivelul lor de experiență și de complexitatea proiectului. Costurile asociate pot ajunge până la 250 de euro pe metru pătrat, la care se adaugă TVA-ul. Este crucial să alegi să lucrezi cu o firmă de construcții de încredere, deoarece aceasta poate garanta finalizarea locuinței conform cerințelor tale și la un standard de înaltă calitate. În acest stadiu, trebuie să luăm în considerare și costurile pentru branșamentele efective la electricitate, apă, canalizare și gaze. Aceste lucrări au prețuri care pornesc de la aproximativ 6.000 de euro.

De asemenea, nu trebuie neglijate documentele necesare. Certificatul de urbanism, autorizația de construcție și taxele percepute de primărie sunt toate cheltuieli suplimentare. Prin urmare, este important să aloci un buget și pentru aceste aspecte.

După ce casa ajunge la stadiul de roșu, urmează ultima etapă, și anume finisajele. Acest lucru implică alte cheltuieli și un buget suplimentar. Specialiștii estimează că aceste finisaje pot crește costul proiectului cu încă 10% din prețul inițial. Astfel, calculând cât costă să-ți construiești o casă, ajungem la un preț total estimat între 120.000 și 125.000 de euro pentru o casă de 100 de metri pătrați.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.