Fructele de mare aduc la fiecare post dezbateri aprinse. Acest produs controversat consumat în Postul Crăciunului 2024 este considerat de către unii preoţi de post, alţii nu. Cert este că sunt tot mai mult consumate în România, indiferent de perioadă.
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024!
Postul Crăciunului ține 40 de zile și se încheie pe 25 decembrie. Foarte mulți creștini nu știu ce să mănânce în această perioadă și se întrabă dacă pot consuma fructe de mare pentru a compensa lipsa cărnii. Preoții au oferit explicația.
Părintele Vasile Ioana a dat răspunsul la înrebarea dacă se pot mânca fructe de mare în post.
„Eu am mâncat risotto cu calamari pe Muntele Athos în Postul Mare. N-oi fi eu deasupra călugărilor athoniţi”, a menționat părintele Vasile Ioana.
IPS Teodosie a declarat că este lăcomie ca oamenii să mănânce fructe de mare în timpul postului.
„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge“, a spus ierarhul Tomisului la Radio Dobrogea. Fructe de mare sunt un ansamblu de animale marine mici: creveţi, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatiţe”, a transmis ÎPS Teodosie.
Un studiu arată că alge care pot cauza pierderea memoriei, descoperite în fructele de mare.
„Este important să fim conştienţi de potenţialul toxic al acestor diatomee şi să le monitorizăm în consecinţă, dar aceste eforturi trebuie să înceapă prin stabilirea prezenţei lor în apele noastre”, au precizat autorii studiului.
Diatomeele sunt alge unicelulare care produc „cochilii” de sticlă cristalină din dioxid de siliciu hidratat. Aceste bijuterii vii minuscule reprezintă o parte importantă a fitoplanctonului, care produce până la jumătate din oxigenul de pe Pământ, şi o parte fundamentală a reţelei alimentare marine.
Produc o neurotoxină dăunătoare numită acid domoic
Dintre milioanele de specii de diatomee existente, se ştie că doar 28 din genul Pseudo-nitzschia produc o neurotoxină dăunătoare numită acid domoic. Acidul domoic se poate acumula în crustacee, sardine şi hamsii, deoarece acestea au o dietă compusă în mare parte din alge marine precum diatomeele.
Este extrem de rar ca fructele de mare încărcate cu această toxină să ajungă pe mesele noastre. Cu toate acestea, activitatea umană determină înmulţiri mai frecvente ale algelor marine şi creşte riscul ca fructele de mare să acumuleze acid domoic la niveluri care produc efecte secundare grave, de la vărsături şi diaree la amnezie şi deces.
În 1987, trei persoane au murit şi cel puţin 100 au fost spitalizate pe Insula Prince Edward din Canada după o epidemie de intoxicaţie amnezică cu moluşte, în care fructele de mare cu acid domoic provoacă pierderea totală a memoriei pe termen scurt. Epidemia a fost provocată de midii albastre (Mytulis edulis).
Autorii noului studiu, de la Universitatea Ateneo de Manila şi Universiti Malaysia Sarawak, au constatat că este nevoie de mai multă muncă în Filipine, după ce au descoperit diatomee care cauzează amnezie în crustaceele din fermele marine de pe insula Luzon, dens populată. Peste jumătate din populaţia Filipinelor locuieşte în Luzon, iar crustaceele sunt elementare în dieta multor locuitori.
Așadar, acest produs controversat consumat în Postul Crăciunului 2024 este considerat de către unii preoţi de post, alţii nu.